top social

Saturday, 27 December 2008

Kenangan Semalam and hari ini..

semalam 26/12...ketika yang lain masih cuti krismas..saya pergi ke kelas seperti biasa...yang lainnye masa belajar untuk kelas semalam lama daripada biasa..kelas start kul 8am-12pm non-stop!..itupun untuk satu subjeck je iaitu subject financial account iv...selepas itu ada kelas accounting infomation system dari kul 2.30-4.30..habis je kelas tu sambung lagi kelas financial statement analysis dari pkul 4.30pm-6.30pm...sampai rumah terus pulpp!! atas sofa...letih..hohohoho...kat bwh tu serba ringkas apa sya pelajari and lalui semalam serta meja yg x seberapa kemas itu..hehe:)

........*CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT*.........



corporate governance statement merupakan salah satu subtopic dlm subject financial accounting 4.saya sungguh tertarik mendengar lecture Pn.Ann pasal corporate governance ni....statement ni merupakan statement yg x berapa disukai oleh kebanyakan company di malaysia..hal ini kerana..statement tersebut telah menuntut sifat ke'transparency'an pada setiap company..sifat transparency ini bermaksud sesebuah company harus disclosurekan semua 'hal rumah tangga' mereka kepada awam....termasuk jumlah gaji yg diterima oleh board of directors...so, sebab itulah pada masa sekarang kita boleh mengetahui setiap gaji yang diterima oleh YDP Agong,permaisuri Agong..menteri2,datuk2 dan sebagainya berbanding pada masa dahulu kita just angguk and geleng k'pala je.......

contoh di bwh merupakan contoh ringkas bagi memudahkan kita faham statement ini;

1.(*bayar rm5 nasi berlauk kat giant = nasi kosong rm1,sayur rm1,ayam goreng seketul rm3..so,where da money gooooo???->>pelut ;lo..huhuhu>>>toilet..hehhee..)..
2. sekiranya seseorang menteri membawa duit berjuta ringit ke luar negara hanya untuk mengikuti sebuah mesyuarat, dia kena menyatakan keseluruhan fungsi duit tersebut...so kalau hendak menipu..lupakanlah..sekiranya bukan sekrg, 3 atau 5 tahun akan dtg..'kamu ketahuan' juga..hohohoho:)



bukan nak tunjuk bodoh mahupun tunjuk pandai..tapi saya just nak korang tahu saya mengantuk sgt2 time subject ni semalam....bukan x minat subject or lecturer tersebut tetapi saya memang betul2 M.E.N.G.A.N.T.U.K!...anyway sya still nampak segar *tidur sipi2 je..hehehe^_^


inilah keadaan meja saya buat masa skrg..."croded"..hehehe....siap layan 'HEY OH' by tragedie n minup milo sekali..hohohoh


-saya, Puan Ann and ayu-....saya suka cara puan ni mengajar...mudah faham...bukan nak kata X suka lecturer lain..tapi inilah saya suka....puan sporting bile kitaorg ambik gambar..thanks PUAN!....time ni dah habis klas dah...tunggu nak kuar je..tp stil borak2 pasal pelajaran jgak la..tp..kitaorg x der kerja..so,kita minta nak bgambar sama2 ngan puan...then puan kata ok..apalagi...'KLIK' lo...hehehe


"ok students......u all must remember wat is MOA and AOA, function of MASB..wat is GAAP...***^& ----dun forget submit ur assgnment nx week b4 class..THANKS PUAN!.BUYBYE...maok makan suda..lapar nih!!..hehehe

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...