top social

Thursday, 8 December 2016

Consider a situation..

8/12/2016


Consider a situation: You're eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You curse. You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears.

After scolding her, you turn to your wife and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus. Your wife must leave immediately for work. You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 80 km an hour in a 60 kmph speed limit. After a 15 minute delay and paying a $60 traffic fine, you arrived at school. Your daughter runs to the building without saying good-bye.

After arriving at the office 30 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to going home. When you arrive home you find a small wedge in your relationship with your wife and daughter. Why? Because of how you reacted in the morning.


Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the traffic policeman cause it?
D) Did you cause it?

The answer is D.

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day. Here is what could have and should have happened. Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say "It's OK honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase. You come back down in time look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You and your wife kiss before you both go to work. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good a day you are having. Notice the difference. Two different scenarios. Both started the same. Both ended different. Why? Because of how you REACTED. You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% is determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 secret:

If someone says something negative about you, do not be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out, etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound the steering wheel till it fall off? Do you curse? Does your blood pressure skyrocket? Do you try and bump them? WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the blue car ruin your drive.

Remember the 90-10 principle, and do not worry about it! You are told you lost your job. Why lose sleep or get irritated? It will work out. Channel your energy and time into finding another job. The plane is late. It is going to mangle your schedule for the day. Why vent out your frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on. Use your time to read, get to know the other passengers, etc. Why get stressed out? It will just make things worse. Now you know the 90-10 secret. Apply it and you will be amazed at the results.


Credit to : Elite Readers



Saturday, 26 November 2016

What I Want Right Now!


26/11/2016



Omelette!! omm nom nom nom.

Ross, I miss your 5-star Spicy Omelette..huhu





Wednesday, 16 November 2016

To My lovely sister...

16/11/16


Birthday Aaron.
Happy birthday my baby Aaron!!!. Aunty doakan semoga Aaron membesar dengan baiknya okay. XOXO.

To my lovely sista,

Aku besampi ke dik ambi jampat gerai okay. Anang ngaga prank sakit yang terlampau baka demalam. It's not funny nemu. Risau aku risau. Dik ka nemu diato ku tengah layan me time. Duduk ngirup coffee and makai bubur ba McD sambil stadi and plan keja untuk pagila. Now blogging hehe. Tapi macam dik enda maca kot entry ku tok haha. Diato jarang orang maca blog. Maybe langsung nadai orang maca blog ku tok kini haha. Tapi enda apa bisi ga nyadi koleksi bacaan ila neh :). Nulis untuk diri empu meh tok kuikui. Ulih kena mulai ke pengigat maya udah tuai hueee. Hobi menulis paduhal.. McD enda entu mayuh orang just biasa2 jak. Tengah focus nulis plan keja pagila sempat ai kopi ku tumpah. So arinya ku stop nulis and start blogging. Ka blog apa pun nda nemu so nya la ku nulis ayat surat ngagai dik, my lovely sista evaaaa hehe sot. Okies aku ka nyambung ngirup kopi ku tadi still berbaki. Hope you get well soon, sis and please come to Bintulu okay. Anang risau ke aku dtok aok. I always try and do my best and put out the best and find the best in me, as well cewahh..orett see ya sista!
xoxo.



Sempat haha

Thursday, 10 November 2016

Resepi Air Soya Simple

10/11/2016

Ini pun satu lagi Post yang di-throwback dari FB.

Yang sebenarnya saya pengemar taufu fah bukannya air soya. Tapi orang cakap, kalau suka taufu fah kena belajar cara buat soya dulu. Taufu Fah asalnya dari soya. Macam manusia juga, kalau sukakan seseorang itu jangan suka dia sahaja perlu belajar suka budaya, keluarga dan yang sewaktu dengannya..hehe merapu plak daa. Okk resepi seperti di bawah. Itu dulu2 punya ayat. Bila baca balik terasa adoii senyum pulak haha..  ;D

Air Soya Simple Je (¬_¬)ノ

Bahan-bahan :

Kacang soya dengan daun pandan.

Cara2 Membuat :

1. Rendam biji soya selama berjam-jam sampai biji soya itu kembang and lembut sedikit. Saya rendam lebih kurang 8jam.

2. Untuk memastikan air soya nanti berkualiti tinggi paling kurang pun lebih tinggi dari tuan punya badan yang buat soya ni pastikan kulit biji soya itu dibuang semasa proses rendaman. Saya tukar air rendaman biji soya ni lebih kurang 5 kali sambil buang kulit soya yang tertangkal. Ibarat soya lupakan kulit la ni..ಠ_ಠ.

3. Pastu bila semuanya kembang kecuali lubang hidung, sediakan blender khas utk soya kalau xde blender biasa pun okay tapi kena kreatif lebih sikit supaya soya kita halussss macam iklan nescafe..toink(〜^∇^)〜

4. Blendkan soya. Saya buat satu cawan soya bersamaan 3 cawan air. Untuk blender biasa better sediakan kain putih yg bersih macam lampin baby yang tak pernah pakai untuk menapis hasil soya yg kita blend tadi. Saya gunakan blender #cornell 4in1. Beli time zaman ada #friendster blom sign up fesbuk. Apatah lagi insta..resepi soya kelaut tasik selatan plak daa..haha kk sambung..

5. Selepas habis biji soya itu diblend, sediakan periuk yg secukupnya untuk masak soya. Letakkan daun pandan kedalam periuk soya untuk lebih sedap dan mewangi supaya bila minum soya itu malam jadi lebih indah dan siang jadi lebih terang #pinjam lirik lagu akim..(⌒.−)=★

6. Tadaaa haruman soya akan merebak itu tandanya soya masak..pastikan semasa masak, bebuih soya tak mendidih sampai kluar periuk..sederhanakan api dapur gaul2 smpai nampak kepekatan and putih soya.

7. Sediakan air gula dan boleh minum panas atau sejuk. ヽ(´ー`)┌
#soya #soybean #homemade #resepiringkasmelalutyanglebih#ngehngeh#weekend#saturday

























Nanti-nanti belajar buat taufu fah feveret pulak. See ya. TQ.

Resepi Kuih Lapis Simple

10/11/2016

Bila Facebook throwback memories, muncul pulak post pasal resepi kuih lapis yang pernah saya buat masa 2014 dulu. So, share sini juga la. (cakap sensorang hehe)

Kuih Lapis Simple Je (ノ*ー)ノ

Bahan2 :

2 Cawan Tepung Gandum,
1 Cawan Tepung Beras
Setengah Cawan Gula (ikut citarasa sendiri nak manis ke tidak)
Secubit Garam
Pati Pandan (ni pun ikut selera sendiri nak pati apa pun boley)
1 Kotak Kecil Santan cair and satu packet santan serbuk yg telah digaulkan bersama dua cawan air (atau boleh gunakan 2kotak santan cair sahaja sekiranya keliru dengan sukatan air santan serbuk )
Pewarna yg dibenarkan (saya gunakan hijau sebab sesuai dgn rasa pandan :)= toink!!

Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan di atas ke dalam blender seperti didalam gambar dan blend sehinga semuanya nampak sebati. Then bahagikan kepada dua adunan (banyak2 adunan pun okay ikut suka) dan campurkan pewarna kegemaran yang berbeza untuk setiap adunan.

2.Sediakan loyang sederhana besar dan sapukan keseluruhan loyang itu dengan minyak masak supaya nanti kuih tidak melekat dan senang dikeluarkan toink2.

3.Tuangkan sedikit air ke dalam periuk kukus dan panaskan sehingga air tu kelihatan mendidih sedikit. Then, tuangkan sedikit adunan kedalam loyang tadi dan tutup periuk and kukus selama 10minit. Jangan tuangkan banyak supaya lapisan kuih kita tak terlampau tebal.

4. Seterusnya tuangkan adunan lain ke atas kuih yg kita kukus tadi dan kukuskan selama 3-5minit. Kena ingat pastikan anda lap wap air yg ada kat penutup periuk sebelum menutup okay. Ulang langkah ini sehingga adunan habis..huee

5. Untuk adunan yang terakhir kukus selama 15-20minit supaya semuanya masak. Siap(^v^). Sejukan dahulu sebelum potong. Nomnomnom...

Ingat lagi masa ni letak kurang kaler hijau..hehe budak baru nak belajar okay la tu hehe...

Tuesday, 8 November 2016

Untitled


8/11/2016

aww meoww!! i like to cuddle too..


Baka aku ngau kakak ku. Everytime ku tinduk sigi skill tok jak selalu. Teringat maya kakak ku kawin suba. Dalam famili semua happy just aku jak enda entu berapa happy laban ndai agik ngau aku tinduk bakatok. Siap ulih nyabak gik maya tinduk haha. Sampai diato ku still rindu ka tinduk merap kakak ku bakatok owh. Bila zaman U, bala kaban pulak nyadi mangsa cuddle enti tinduk sepiak. Enti teringat lawak and rindu pulak bala sida. Ari mit selalu diberap bala ayak ibuk last bila besai nyu nyadi habit merap orang. Maya bc nerima berita gaga or happy kadang ulih jak aku merap orang ke nyampai ke berita nya or orang ke sepiak. Nya kakak ku kala mesan, anang sengapa orang berap dik ila ko ia. Ukai orang semua sama baka kitai. Bc ia ka diberap bisi ia enggai. Kadang bc orang pikir bukai. So, start arinya aku belajar control merap orang sebarang. Tapi bila dik dah nyadi cuddler..tusah ka madah ku haha.. Nangka nya aja meh, nda nemu nama utai ka tulis gik ku hehe..keja2

TQ.

Tuesday, 1 November 2016

Hello November 2016

1/11/2016 -TAKE 5-

Bye October.... Hello November.

Semoga November yang bakal ditempuhi ini baik-baik sahaja. Walaupun sebulan tidak merasa nikmatnya berhujung minggu tidak bermakna hidup tidak ada "life". Ada kawan and famili  yang bertanya kenapa rajin sangat? Kerja weekend ada minta OT k? dan bla bla bla..Apa yang mampu saya buat hanya tersenyum. Bukan saya nakkan duit lebih sampai korbankan hari minggu. Jauh sekali nak kerja letih-letih. Orang cakap rezeki itu tidak semestinya dekat duit. Tapi bohong la kalau tak suka ada lebih duit. Semuanya kerana tanggungjawab. Kalau seseorang dah bagi trust buat anda untuk melakukan sesuatu itu, Tanggungjawab anda untuk menyelesaikannya dengan baik juga. Situasi dia win-win. Apapun banyak benda yang perlu dikejar dalam hidup. Duit atau wang itu adalah salah satunya tapi bukan cara saya untuk dapatkan duit dengan memaksa diri melakukan benda yang diri sendiri tidak enjoy melakukan atau bahasa mudahnya melakukan sesuatu dengan tidak ikhlas. Teringat satu kisah, pernah saya kenal seseorang yang suka beralasankan duit untuk datang memikat. Banyak cerita dan kisah dia dengan duit sampaikan saya tak mampu untuk bercakap atau enjoy perbualan. Hanya mampu senyum dan ia kan sahaja apa yang dia cakap. Mungkin bagi dia itu cara memikat yang berkesan yang pernah dia guna sebelum ini. Tapi bagi saya, saya terus berfikir yang dia ingat saya ni mata duitan. Bagi sesetengah perempuan, dia akan jadi "turn off". Tapi bagi sesetengah perempuan juga dia akan "turn on" hahaha. Saya? kalau orang putih cakap, "I'm an open book. I just can't be read unless someone shows interest in the story" hehehe.

Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama cewah... :)x Duit juga tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya. Siapa yang pernah rasa kehilangan orang yang tersayang akan sangat terasa bahawa waktu itu singkat. So, kalau saya kata saya suka memang betul saya suka. Kalau tidak, saya senyum saja. hehe. Orang cakap the truth is always simple. It’s the mind that complicates it. 
.
.
.
.
Muka 1st November dengan sedikit demam..



QOTD :

"I have learned that you can go anywhere you want to go and do anything you want to do and buy all the things that you want to buy and meet all the people that you want to meet and learn all the things that you desire to learn and if you do all these things but are not madly in love: you have still not begun to live. Do anything, but let it produce joy okay"

SMILE

TQ.

Sunday, 30 October 2016

Resepi Lemon Chicken yang Mudah dan Simple

Hola Lemonolaa!!!

Harini saya nak share cara buat lemon chicken yang paling simple, mudah, senang dan sedap! Orang cakap sharing is caring, loving..  bla bla.. haha nak buat ayat panjang tapi terbantut. Tak apalah kita terus ke topik utama-Resepi Lemon Chicken hehehe. Untuk sukatan tak berapa nak ikut sukat sangat sebab ni masak main masuk je. hehe


Bahan-bahan :

Ayam bahagian dada (3 orang makan)
Telur sebiji
Lemon sebiji
Sunkist Oren
Sprite 1 Tin
Butter
Bawang putih
Tepung Gandum, Tepung Jagung, Tepung Beras & Tepung Kentucky

Cara-cara :

Untuk Perap Ayam dan Goreng Ayam :

Saya perap sekejap je sebab balik kerja malam tak ada masa nak perap lama-lama, perut dah bising minta diisi hihi :

1. Potong ayam ikut saiz kesukaan dan bersihkan,

2. Tambah garam, sos tiram, lada sulah, perasa ayam secukup rasa. Gaulkan dan perap beberapa minit.

3. Lepas tu, pecahkan sebiji telur. Asingkan telur putih ngan kuning. Ada orang guna telur putih sahaja untuk menggoreng ayam tepung. Tapi saya guna dua-dua putih dan kuning sebab sayang nak buang kuning telur tu haha. Letak tepi kejap sementara nak gaul resepi tepung untuk goreng ayam. hehe


4. Sediakan mangkuk kosong, tambahkan Tepung Gandum 4 sudu teh, Tepung Beras 4 sudu teh, Tepung Jagung 4 sudu teh and Tepung Kentucky 4 sudu teh, lada sulah ikut kesukaan banyak mana korang nak. Garam sedikit dan letak perencah secukup rasa sedikit. Gaulkan sebati tepung tersebut.


5. Gaulkan ayam yang dah diperap ke dalam campuran tepung sebelum menggoreng. Lepastu, panaskan minyak kat kuali menggoreng. Bila minyak dah cukup panas, masukkan ayam seperti di bawah. Goreng sampai kekuningan.


6. Selfie dulu before angkat ayam hahaha. Perut memanggil-manggil dah time ni.



Cara-cara untuk membuat Sos Lemon yang mudah dan simple:


1. Panaskan butter kat kuali.

2. Bila butter dah mula mencair, masukan bawang putih dan tumis sampai naik bau. Jangan sampai bawang kehitaman tau.

3. Selepas itu, tuangkan satu tin "Sprite" lemon dan kira 2 tiga sudu Sunkist Oren. Ini memudahkan kerja anda yang tak nak sediakan banyak benda. Anda tak perlu nak tambah gula and pewarna kuning sebab Sprite dan sunkist oren itu memang dah manis masam masam and kekuningan. Gaulkan sebati dalam kuali sebelum tambahkan ayam.

4. Bila sos itu nampak mendidih bancuh dua sudu kecil tepung jagung dan tuangkan ke dalam sos lemon tadi. Then masukan ayam yang sudah digoreng tadi ke dalam sos lemon. Ada yang tak suka suka ayam soggy, so masak sos berasingan dan tuang ke atas ayam. Tapi saya nak cepat, masak ayam bersama sos lemon je hehe.

5. Sementara sos ayam semakin memekat, Ambil lemon sebiji, potong separuh. Simpan dua tiga slice lemon tu untuk hiasan lemon. Selebihnya perah untuk dapatkan jus lemon.

6. Bila sos dah semakin m"masuk"ke dalam isi ayam dan nampak berkilat,  tuangkan jus lemon tadi dan gaulkan sampai nampak juicy. Siap.



7.Sebab bersemangat nak chicken lemon rasa masam lemon jangan sampai masak lemon banyak-banyak bersama ayam, nanti jadi pahit hehe. 


Sedia untuk di - ngap yumnomnom. Pun boleh la hehe. Terlebih terkurang pandai-pandai la sendiri hehe.. 

TQ ;)=


Saturday, 29 October 2016

Kuih Tepung Pelita

29/10/2016

Teringat time bulan puasa. Kalau pergi bazaar kuih yang wajib dibeli ialah Kuih Tepung Pelita. Orang lain yang puasa, saya yang bersemangat pergi bazaar. Beli macam-macam makanan then makan sekali dengan housemates. Kenangan manis dulu-dulu.

Alkisahnya, bulan puasa yang lepas, sebab mengidam nak makan tepung pelita sangat2. Pergi ke bazaar. Sampai bazaar, orang yang jual kuih cakap tak ada jual kuih tepung pelita. The next day, pergi lagi lain bazaar tanya soalan sama, dapat jawapan yang sama juga. Tak ada jual kuih tepung pelita. So, dek kerana mengidam malam2 pergi beli bahan untuk buat kuih tepung pelita. Daun pandan pun ambek fresh  guna lampu suluh kat rumah mak cik waktu malam haha. Kalah orang mengandung.

Bahan semua ready, so apalagi.. biar gambar berbicara la..hehe tadaaaa!!!

Homemade Kuih Tepung Pelita Tengah Malam. Siap hampir nak dekat 1 pagi.,:)

Bahan2

Lapisan bawah :

1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
Sedikit air kapur
4 helai daun pandan di mesen dgn sedikit air

Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur di bancuh hingga rata.
Masak atas api sederhana dan kacau selalu sehingga adunan masak dan berkilat
Bila dah masak sudukan ke dalam kotak pisang atai gelas kecil dan ratakan.
biarkan keras sebentar.

Lapisan Atas :

4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
secubit garam

Perah santan dan tapis ke dalam periuk. Masukkan 4 sudu tepung beras dan secubit garam.
kacau rata dan masak atas api sederhana sambil mengacau sehingga adunan masak dan pekat.
Sudukan santan ke atas lapisan pandan tadi.

Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.


Ni rupa selepas ditapis. Pastikan smooothhhhh baru umphhh melting ting tong yummy.


Rupa kuih tepung pelita yang siap just belum disejukan. hehe puas ati tak terasa letih balik keja..

Tak tahu buat. Just tengok cara2 buat kotak dia ni kat youtube kat situ berlambak nak pilih yang mana satu. see first try jadi juga..asal rajin belajar. belajar trus praktikal ni..hehe


Tukang buat kuih yang kaki gambar. hahah who caressss hihi

Bila dah sejuk ahhhh...hilang stress mengidam. akhirnya rase lebih kurang dengan yang dibeli di bazaar dulu-dulu juga cewah hehe. Ermm boleh kawin dah si kawan cakap. Aku jawab "Papepun kawin bukan sesenang ABC haha kita makan dulu besok2 pikir kawen la.." haha

Sekian. Throwback takut nanti mengidam lagi boleh tengok balik..hihi

TQ.



Friday, 21 October 2016

Friday Jumaat Rojak

Friday 21/10/2016.

Dulu stadi kalau nak focus..tak boleh nak dengar music.

Bila kerja, listening music motivates me. Maybe ada yang tak bersetuju but when I really need to get work done, the headphones go on dengan volumn yang seoalah-olah kita berada dekat konsert tu or masuk sekali dalam lagu tu sambil focus kerja.

Tapi kalau haritu ada banyak deal dengan orang atau banyak terima call, janganlah berheadphones okay! Kerja-kerja juga tapi jangan sampai kerja membuatkan anda hilang semangat untuk menikmati hidup..cewah. Belajar untuk mengawal tahap ketensionan. Jangan biarkan tension mengawal kita. Smile!!


 

Music harini...
My advise is, let your music drive your productivity..so put on the headphones. Turn up the music and get some work done today! Okay :)x

Chayyok!!

Thursday, 20 October 2016

Tired

20/10/2016



Some days you wake up and right when you are going to begin your work, you feel a presence within you that stops you from doing so. You sit down, but you sit down quietly this time. Suddenly, that feeling where you once were so passionate and energized to take action just isn’t there anymore. You try to hype yourself up but it’s not working, and everything you do seems to be counterintuitive. You face the truth. You don’t want to work today and you don’t feel motivated to do anything but just escape. Without this motivation, you feel a little hopeless, lost, and stuck....mimpi.





.......  Busy, tired, sleepy, But I am happy, and nothing has stolen my joy. That's all.


x_x.

Thursday, 13 October 2016

STOP CHASING PEOPLE & START CHASING YOUR DREAMS

13/10/2016

Last night I got into a heated discussion with a friend of mine who happens to be a relationship expert.  We were discussing the “person with a lot of options” dating type.  This type has the package of looks, success, personality and appeal that makes him or her desirable to a lot of people.  Often, the “person with a lot of options” resists settling down and uses having lots of options as a reason to not commit to any one person (they are having too much fun enjoying not having to choose just one person). But my friend asserted that it is possible to convince the “person with a lot of options” type to pick you.  He went on to say that if someone is really wowed by someone and “played” correctly, they can be convinced to change their willingness to commit.

Whether that is true or not true is irrelevant to me.  The bigger question is why in the world would you try and convince someone to be with you? Granted, at the beginning of any relationship there is some wooing that goes on.  When we first start dating someone, it’s natural to put a little more effort in so the other person knows that you like him/her.  But there is a line between wooing someone because you are mutually interested in relationship and convincing someone to be in a relationship with you when they are not looking for one.

Have you crossed the line? Here’s how you know: when someone is clear that they are not looking for a commitment and you are, do you hear that information and know that is your time to opt out because your values don’t align? Or do you start to think of ways that you could possibly convince this person to pick you?

If you choose the latter, then you are entering into what I call relationship gaming.  It starts when we start to ignore our top values and our ego comes in and says, “I want what I want and I’m going after it.”  You then start thinking of ways to manipulate, convince and strategize your actions to get what you want.  There is nothing wrong with relationship gaming if you want to build a relationship based on strategy rather than authenticity.  But if you want an authentic, intimate, spiritual partnership, get out of the game.

I also challenge you to be honest about how much you truly value commitment. If you are chasing after someone who does not want to commit and judging that the other person has fear of commitment, look in the mirror.  If you truly value commitment, why are you going after someone who doesn’t? The truth is that you may fear commitment also. As much as you say you want someone to be in a loving, intimate and committed relationship with you, part of you may not think it’s possible.  Maybe you’ve been hurt in the past by a committed relationship and unconsciously you are putting effort into a relationship that will never become committed as a way to protect yourself.  Or perhaps you have some limiting beliefs about your worthiness, which are fueling your pattern of chasing after crumbs. And as much as you want to receive love, there is something about it that scares you.

Now back to my friend’s point of being able to convince someone that doesn’t want a commitment to commit to you.  As great as the “person with a lot of options” type may seem, if they do not value commitment and you do, then is the person really that great?  We often get so mesmerized with the attributes of a person (i.e. what they look like, their personality, what they do in the world, etc.) that we overlook their values and what they are actually telling us they want! And when you do “get” them, you may not even want them because you’re probably more in love with the fantasy than the actual person. Furthermore, don’t you want the experience of choosing AND being chosen?  Are convincing and chasing really part of the love story that you want to tell?

We’ve all heard stories about serial daters and commitment phobes who finally change when they meet their “match.” But here is what I have observed about this phenomenon: it is true that we can be catalysts for another person’s change, but in most cases in order to be that catalyst we have to be totally unattached to being it. Let’s go back to the “person with a lot of options” type.  Even those types fall in love and settle down, but usually not with someone who went into the relationship tolerating his/her lack of commitment and with a motive to change him/her. It is detachment, acceptance and honoring our own truth that often creates the inspiration for someone to find the truth within his/herself. That said, don’t try to strategize about how to be unattached about changing someone, hoping they will change — that is still attachment!

My encouragement to you is to be ruthlessly honest with yourself about whether or not you are dating or chasing.  You are worthy of a relationship that you do not have to chase after.  You deserve feeling peace in your relationship. You are deserving of someone who shares your values. You have a huge heart with so much love to give and if someone isn’t “choosing” you, why do you keep choosing him/her?!?!?

Take back your power and pursue a relationship with wooing but not chasing.  Choose wisely someone who will choose you back.  Most importantly, choose to honor and respect yourself first.  Trust that we all have a lot of options when it comes to relationships, but that the one relationship we MUST have is the one with ourselves.  If you want to attract a wonderful, loving partner who treats you the way you want to be treated, you will do that when you love yourself and treat yourself with respect, kindness and love.   So stop running after someone else.  Choose you. Pick you.  Chase you.

Credit to : Christine Hassler



P/S : Being yourself as you are and being honest the whole time will bring true love. The games should be short lived if it's real.  If not, it will naturally fall apart or never come to fruition.

Saturday, 23 July 2016

Draft....

Sabtuday,

To my Tqa yang still dalam mood pengantin baru..sori saya still hutang kamu entry pasal wedding day beberapa bulan lepas huee. Ingatkan ada cuti satu hari nak blogging..tapi kerja juga sekejap..then landingg..bestnya do nothing. Anyway nanti-nanti saya publish okay. Ada dalam draft tapi blom attch gambar lagi, Happy working okay. Buat Naza, Nini, Ayu and Nisa don't stress-stress..see you all when I see uols haha. I bibir pucat kat bawah. Bukan xnak makeup just tak sempat. Keluar rumah cepat..ada kerja nak kena siap. Kalau lambat aduii hehe tetibe..okk see ya! 





Friday, 17 June 2016

Bait Kata untuk Take 5

Blog, 

Hye, Jumaat! Tengah hari ku titipkan salam. Di meja ini ku menulis kata, mencoret cerita buat blog yang kian sepi. Bukan sengaja tapi dek kerana masa mencemburui, lantas pelan-pelan aku update entry. Pahamilah sepi tidak bermakna pergi. Aku hanya busy lantas dirimu aku hindari. Benci? No, tidak sekali! Menulis dalammu adalah kesukaanku. Lagu dibawah modal aku untuk buat entry. 




Hari nan busy.Ternya lagu adalah penghiburanku. Sekarang aku memilih lagu ini sebagai isi. Bukan apa, melodinyanya tersusun gemalai ditambah pulak suara lunak bagai buluh perindu. Sesuai dibuat halwa telinga disaat kerja ku yang menyinga. Adanya melodi indah, menukar resah menjadi tenang. Setiap bait kata memberi rasa. Bagi yang tengah berduka jauhi lagu sebegini andai tidak dapat menerima realiti. Seandainya kental, lagu ini bukan cabarannya. Bagi diriku, bukan lirik yang dipuja tetapi alunan suara serta melodinya. Hatta, lagu bahasa asing pun terkadang menjadi indah di dengar andai melodinya kena dengan kesukaan hati. Bak kita manusia, jahat atau hodoh sekalipun seseorang itu dimata orang lain, jikalau hati sudah cinta, semuanya berbunga. Tetapi jikalau tidak suka, baik atau lawa pun seseorang itu, semuanya nampak biasa. Itulah dia degilnya sekeping hati. Ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut mata leka. Ikut nafsu habislah kau.. huehuehue (tambah sikit je). Apapun semua ini hanyalah duniawi. Andai apa yang tercoret tidak seperti dipikiran kamu wahai insan yang membaca. Maafkanlah. Aku atau kamu tidak selayaknya menghakimi melainkan Dia yang di atas sana.

Jkalau bos terbaca, Here you go boss --- I'm sorry bos! I wasn't ineffective or snacky. No, I am not riddle fiddle, I'm just feeling neng nong and neng nong and berkecamuk dengan papers. I even dunno how to explain berkecamuk, see. I'm feeling wayar kusut sudah haha...so I recharge my mind with these techniques, my techniques..blogging/thinking/writting . I called this Take 5. I just want to take a few minutes break from my wayar kusut time with some "positive mental attitudes" hehe. So I can go into next work chapter relaxed, renewed and ready to make it my best one yet. kuikui. no more explanation boss now zipzap. Take 5 sudah abis. TQ.

Sekian. (sambung kerjaaa)

Saturday, 14 May 2016

Kl-Penang aku datang

Hi Saturday!!!
Morning!!!
1. Harini saya pegi penang lagi. Pagi-pagi dah pegi airport guna motor and itu pertama kali saya naik motor jalan jauh. Thanks tuan motor 😉. Motor baru.
2. Saya hampir tertinggal flight. Ingatkan boarding pukul 8 lebih pagi rupanya 7 lebih...nasib baik sempat.
3. Orang beratur saya terus jadi yang terawal. So apalagi snap.
4. Now orang busy masuk flight saya sempat tulis entry.
5. Okay wish everything fine. Dah call famili. Everytime pergi jejalan my parents and my sister orang paling first saya bagitau. So anything happen biar mereka tau dari saya sendiri dari orang lain. Hehe okayy adioss.. see ya!
6. Ada pesawat besar singgah sini KLIA jap lagi..bangga kejap. Hueeee morning sunshine..dalam belon berblog. Saya duduk sebelah mamat british. Manis.
Tq.

Updated entry dibawah. Kejap je da sampai penang..


Thursday, 12 May 2016

Thursday sayings..

Hi to all!!

Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven't found it yet, keep looking. Don't settle okay! As with all matters of the heart, you'll know when you find it.

Reality is always true to itself. When you’re in harmony with it, you experience bliss. As soon as you are not in harmony with it, you experience pain. This is the law of the universe; it is the way things are. Nobody gets out of this law.

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so and feeling good about yourself is the best sleeping pill of all. smile:p

But first, let me take a selfie!!珞



My bff said, "selfie is the best treatment for stress." haha.. Tq ross.

Wednesday, 11 May 2016

Mutiara Kata


11/5/2016

Holla. 
Mutiara kata buat renungan dan pedoman kita bersama okay 😊.

"Semalam adalah suatu kenangan hari ini adalah suatu kenyataan manakala esok adalah suatu penantian. Kenangan semalam hendaklah kita simpan buat pedoman di hari depan dan kenyataan hari ini hendaklah kita tempuhi dengan tabah tetapi kita juga harus bersedia untuk menanti hari esok yang merupakan suatu penyeksaan. 

Menyedari kesalahan sendiri adalah lebih baik daripada menegur kesalahan yang dilakukan oleh orang lain. Hal demikian kerana menilai diri sendiri adalah jauh lebih susah dari menilai 1000 orang lain. 

Sesungguhnya dunia itu mengkhayalkan."

Sekian.💇

Terima kasih buat anda yang membaca. Sesungguhnya membaca itu boleh menambahkan ilmu dan dapat meningkatkan daya pengetahuan kita.👍👌👍


*****


Selfie pagi-pagi sebelum diri focus menghadap kerja demi menambahkan rezeki. 😅.

Tuesday, 10 May 2016

Menyambut pagi

Selamat pagi Selasa semua!
Awal-awal pagi dah sampai office. Orang cakap waktu pagi adalah waktu terpenting untuk memotivasikan diri kita. Jika hari kita dimulai dengan mood ceria dan berfikiran positive, nescaya kita akan mendapat hari yang indah. Jadi, sambutlah pagi kita dengan senyuman dan damai di hati okay. Walau sebesar manapun masalah yang dihadapi, bersabarlah kerana setiap permasalah hadir untuk menguji nilai ketabahan seorang insan. Ambil sudut positif dari setiap masalah dihadapi. Jika kita banyak memikirkan buruk dari yang baik, itu hanya menambahkan beban masalah yang ditanggung dan akhirnya memakan diri. Hidup sentiasa tidak tenang. Hidup yang tenang lahir dari jiwa yang sentiasa bersyukur kepada Tuhan. Setiap agama di dunia mengajarkan umatnya supaya sentiasa bersyukur dan menerima takdir yang telah ditetapkan untuk dirinya. Tiada satupun agama yang kejam. Yang kejam itu adalah umatnya. Dan jangan kita mudah menghakimi seseorang itu kerana kita tidak layak untuk menghakimi. Selayaknya kita ialah menghormati serta melayani sesama insan sepertimana diri kita ingin dihormati dan dilayani. Apa-apapun, hidup itu indah jika kita tahu menghargai baik buruknya. Okay itu je untuk hari ini hhee.

Anyway..gambar dibawah diketegorikan diluar topik heheeee.. :D


yo yo je tgk jam..yang sebenarnya itu posing yang tak menjadi. Biar jadi tatapan generasi nanti-nanti hihi. Manatauu dah tua boring-boring boleh la throwback.. hahaha. Selasa mood baju kurung. Baju beli sebab teruja nak join member beraya. Tak lama lagi puasaa..buat yang muslim. Selamat berpuasa. Wish advance hehe.


Tadaa..ini dia tempat mengais mencari bersuap-suap nasi..huhuee. Btw wallpaper supernatural theme kat desktop tu sentiasa menemani dimana sahaja pc kerjaku berada. 


Sekian dan terima kasih.
- Imperfect me.


Friday, 6 May 2016

Totally Me!


My Motto In Life

I feel the same way. hahaha

 I buy myself so many PRESENTS! presents from me for me :)=

Perfect satisfaction!!

:D

TGIF .

Thursday, 5 May 2016

Sunrise

How lucky I am to have something that makes saying goodbye so hard. So much to remember.☺

Wednesday, 4 May 2016

Loyar buruk sebentar

Alkisah Me and boss (different dept) berloyar buruk sebentar haha:
Bos : Knapa u slalu snap invoices?
Me : Nak buat payment.
Bos : Why snap?
Me : Send to my boss via whatsapp and ask her to advise. More cepat ma..and can reduce my F.Y.I email volume jugak la boss. Too much email sudah ma hehe. Too much to handle haha.
Bos : Ooo good2..betul jugak u cakap..cepat settle kerja. Email kena baca banyak right.
Me : Yaa correct! plus whatsapp got fun stickers too la boss. So reply with funny2 stickers instead of "thank you" hihi. Casual sikit and less stress. Have lots of work to do mcm benggong sudah ni..always typo haha.ayoyoyo.
Boss : haha ayoyoyo biggest problems tu.
Me : hahahaha aduiiii.
Tamat. Rojak itu normal. Okay take 5 nak abis. Keja kejaa !!

Sunday, 24 April 2016

My favorite song right now!

Hello Sunday Funday!!


I love lotsss of songs but this is just my favorite right now! I've been heard for this song for many-many times, This song has very meaningful lyrics but it is not related to my love life. I just love listening to the voice, the beat and the melody of this song, it cheers me up! Feeling aww lol! Anyway, If my life had a theme song I don't really know what it would. I love music and I usually listen to songs that fit my mood at the time. If I'm happy or calm I’ll listen to something that's up beat and feel to it. If I'm sad I’ll listen more to worship-songs or something soft so I can think or sleep and escape whatever’s bothering me, and if I'm feeling energetic I listen to something electronic like techno or remix and feel bangggg the world! hihieeeee! Music is so much more to me than just some catchy beat and words, all music overall are my theme songs in life. :)  And my song for today is "Lazy" by Bruno.

---------------------------------

And tadaaa!!!

This is what happened yesterday night after working more than 8 hours on Saturday!!!
#meminimizestressmaximizelife
#jangankecamvideosaya #toinktoink



It is hard to find balance when you have a busy life and being busy was never my life goal. My goal in life is to enjoy what I do and always find peace. My life may not be going the way I planned it, but it is going exactly the way God planned it! So, let us live life without regrets okay :)=

Wednesday, 20 April 2016

Contact Lens Irritation ;)=

Wednesday 20/4/2016



Let Me Take A Selfie!! 

I've been a contact lens wearer for many years and never had a problem, until this two weeks. My one eye kept ejecting the lens. It felt like there was something in my eye and I had to rinse out my lens but that just didn't work. I always gets itchy eyelid on one eye only. If I take out the lenses, I still have the irritation for a few minutes before it gets better. With glasses I am completely fine. Yeaaah fine. I switching to glasses for a day or two then tried contacts again but that one eye still had a red issue 🙈. Sometimes, both of my eyes become red and feel all sore. Need to tell this, during my vacation in Thailand last week, I haven't had 1 single day where I wake up and my eyes seems fine. huhu. So I kept glasses and kept trying out the contacts but nothing was making it better. Anyway cheers!! I had a superb vacation-Songkran! Thanks to my boss and my team.! And here I am now again unable to wear contact lenses w/o serious irritation in just one eye. Okay wish everything will be fine. Close my eyes and I count to ten. Hope it's over when I open them henhenhen... :D


Thursday, 7 January 2016

Big Dream, Little Me!


QOTD 


My Dreams & My Goals :)

Everyone has their own dreams and their own goals for what they want to achieve in life.  
I am one of those people that dream big and maybe a little too big heee.. 
I am strong believer that dreams do not come true by accident. In order to make our dreams come into reality, it takes an awful lot of determination, dedication, self-displin and effort. 

My dreams are to go full adventure mode on life, filled with passion, joy and happiness! 
I want to be fearless. I want to show people the amazing and beautiful things I see. I want to motivate people to be the best of who they are, this could also make my life easier. I want to help them appreciate what they have. I want to appreciate what I have. I want to be a good woman to my man. I want to cheering my man up and comforting him. I will support him in the way he needs to be supported. I want to make him proud. My real goal is to bring light into his life, to be the yin to his yang :)= My other dream is to help people. I want to understand people, life and everything. I want everyone to be happy.  I want to be a successful entrepreneur. Last but not least, I want to be a successful writer. I don't need to be a bestselling author, but if only one person loved something I wrote, that would be satisfaction enough hueee. Anyway, you are the creator of your dreams. Actually you are only person in the world who is qualified to do this job. It doesn't matter how bad things are or how  far fetched the dream appears compared to where are you right now, never stop dreaming and believing okay! Best of luck to all!!


p/s:
I am a blogger. 
I like coding and javascript. I want to be a white hat hacker (good hacker). 
I like taking pictures. I want to be a pro photographer.
I love musics. I have dream to become a dubstep Dj huee...
I love foods and cooking! I'm dreaming to open my own restaurant and be a chef.
I really love reading and books. One day I hope to have my own home library.
I like gardening and planting. Status : Work in progress :)-
Sometimes i play dota 2. I dream to become a pro dota 2 gamer, got my own dota 2 team and win in every game tournaments. Starting with amateur tournaments before recruited by a professional league until hard core dota 2 tournament. Then, win in numerous events and known as a successful gamer in the worldd..oppss enough dreaming!! hahaaha this one dream is really blahhh blah blah toink-toink! Enough for me and back to reality hihi.

This is messy me.
 I am dream chaser. That means I chase my dream and no one else's, only I can defeat me. It's me against myself. There is no loosing..I will not lose...wish me luck!!.tadaaaaaa..

Thank you for reading!! :)
   

Monday, 4 January 2016

Hello 2016!!


Tidak terlambat rasanya untuk saya mengucapkan Happy New Year 2016 atau Selamat Tahun Baru kepada pembaca blog Aciapai.Ramai yang memasang azam baru, atau renew azam lama yang belum kesampaian lagi. Saya ada banyak azam yang dulu-dulu belum kesampaian lagi. Siapa yang kata tahun baru ni dia langsung tak ada azam maksudnya dia seorang yang ego hehe. Setiap dari kita berazam untuk mencapai sesuatu betul tak? Berjaya atau tidak azam kita tu, bergantung kepada diri sendiri. Bak kata peribahasa, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih :)

Tahun ni salah satu azam saya ialah mengurangkan "dalih" hehe. Bukan apa, kadang saya malas, kadang cakap kosong, kadang kurang ubat bius, kadang terlampau emo jadi pemalas, kadang jadi orang gua berkurung, kadang jadi macam burung terlepas dari sangkar, kadang-kadang memang nampak kurengnya di situu haha.. Apa-apapun itu kadang-kadang je tau. Selalunya saya tak macam tu cewah. Pagi-pagi sebelum memulakan activiti harian saya suka baca atau buat motivasi quote. Walau sepahit manapun apa yang dihadapi saya belajar dan sentiasa belajar untuk mengawal emosi. Cikgu saya time sekolah rendah dulu pernah nasihatkan kalau kita selalu menghadapi emosi yang tak stabil, nanti penyakit senang nak hinggap. Dia cakap kalau kita marah tarik nafas dan jangan bercakap dengan orang sekeliling. Kalau bercakap tone kita tinggi, kita marah orang tak tentu pasal, nanti orang cakap kita meroyan. Bila dikenang balik logik juga cikgu tu cakap. Okay berbalik kepada azam, salah satu azam saya tahun ni nak ialah nak menambahkan income tapi dalam masa sama ingin travel banyak tempat cewahh boleh ke?? Jika nak pasti boley kan. :) Satu tempat dah confirm.. Penang!.. Saya suka Penang tambah-tambah lagi my bestest friend kawin. Harap-harap tak ada aral melintang atau aral kusut. 

Kepada yang berazam walau sekecil manapun ia, saya harap anda dapat mencapai azam anda pada tahun ni. Jika anda gagal setelah berusaha, terimalah dengan redha kerana setiap kegagalan pasti ada hikmah disebaliknya. Tidak semestinya orang yang berjaya terus berjaya dan orang yang gagal terus gagal Dan begitu juga kita harus sedar bahawa tidak semua yang kita inginkan mampu kita perolehi dan tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan. Apa-apapun, nasihat saya ialah jangan mudah give up. Walau apapun orang kata dekat diri kita, jangan mudah ambik pusing kerana kita merupakan penentu kejayaan dan kecemerlangan diri kita sendiri. Chayok!!! :)=

Teringat satu peristiwa. Masa tu suasana sunyi, Saya ingin memberitahu sesuatu. Sesuatu yang saya ingini sampaikan saya mula belajar. Belum sempat saya menyatakan keinginan tu saya mengambil keputusan untuk tidak memberitahu setelah mendengar satu reason. Reason yang membuatkan niat saya terbantut tapi tidak terkubur...sekian terima kasih... :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...