top social

Friday, 24 February 2017

10 Keys to Happiness


Friday, 24/2/2017


“It isn’t what you have, or who you are, or where you are, or what you are doing that makes you happy or unhappy. It is what you think about.” – Dale Carnegie



What happy people do to stay happy. Here's what I've learned :

1. IT’S OK TO BE SAD
You don’t have to be happy all the time, or even every day. Happy people know that it’s OK not to be happy some days. It’s important to process whatever feelings we have – sadness, anger, frustration or surprise.When bad things happen, as they do to all of us, be gentle on yourself. Don’t past on a false smile.The contrast of negative emotions can be beneficial, because they remind us how wonderful happiness is.

2. BEING HAPPY TAKES WORK
There are things that we can do to increase our happiness every day, but they take a some effort. Things like eating well, exercising, and getting plenty of rest help keep our bodies healthy.Searching out people and entertainment that makes you laugh or feel good, nurtures your soul.Taking the effort to eat right and surround yourself with good people pays off. You feel good to your core.

3. SELF-APPRECIATION IS MANDATORY
You need to learn to love and appreciate yourself, just the way you are. You are just as interesting, unique and remarkable as anyone else.Sometimes it’s hard to see our own best qualities. Or if we see them, we don’t always value them.So make a list of the things you love most about yourself, and remind yourself of these qualities regularly.

4. PEOPLE MUST BE A PRIORITY
We all need to feel loved and appreciated, and spending time with the people closest to us fosters warm feelings. Human beings have always been pack animals – we need to connect with people.When we’re just hanging out, enjoying each other’s company, we’re sending and receiving subtle messages of love and appreciation.Strong relationships help us survive the tough times, as well as celebrating the good times.

5. COMPARISONS ARE FUTILE
Comparing yourself to someone else is always going to end in tears. It doesn’t matter if you compare body shape, bank balances, or boyfriends.There’s always going to be people both ahead of you, and behind you, on any scale. The only person you have to satisfy is yourself.
Try to consider the things that people might envy you for, so you can value those things too.

6. SOMETIMES MEMORIES SURFACE
Everyone has some unpleasant memories. They’re part of life, and trying to suppress them is futile.When we work through the pain and learn to accept the past we’re able to close the door gently on those ‘rooms’ in our mind. We can choose to visit those rooms if and when we feel inclined. But we can also gently close them off, so that we can grow and heal.Your memories are part of you, so carry them with grace.

7. OVER ANALYSIS IS YOUR ENEMY
We’re all capable of analyzing a situation to death. Wondering whether someone else’s actions have deeper meanings than they do, or endlessly turning things over in our mind.It’s fine to think about situations, and establish what you can learn from them. But sometimes our mind gets a little obsessed and repeatedly churns things over, on an endless, self-flagellating loop.When this happens think, Thanks Mind, and move on to other things.

8. ATTITUDE CAN BE CHOSEN
Choosing your attitude is easier said than done. I never used to believe it was possible. But it is.The key is to change can’t to can. Whenever you find yourself thinking that you can’t do something, it’s important to stop and force yourself to think about what you can do.Try thinking, ‘If someone could solve this, how would they do it?” Distancing yourself from the problem in this way opens up new ideas, and pretty soon you’ll be capable of anything.

9. LIVING HAPPENS NOW
Don’t put off living. We tell ourselves we’lI happy when the kids are older, or when we get the next pay rise, or when we get a new job.But when we get those things we put off being happy until we achieve the next great milestone.Happy people live now. They feel now. They love now. This doesn’t mean they don’t have goals, but they appreciate what they have now.No one knows how many tomorrows they’ll have, so make sure you live today.

10. HAPPINESS IS NOT FOR SALE
Sometime we don’t realize that all those little ‘rewards’ we buy ourselves are really a way of compensating for a lack of satisfaction in some aspect of our lives.If you’re living for your next holiday, or wondering why the latest tech toys don’t make you happy, it might be time to look a little deeper.Maybe you’re trying to buy yourself some happiness, instead of addressing a major issue in your life. Maybe – only you will know.


Credit to : 

POSSIBILITY OF CHANGE



Program yourself to experience happiness Okay!!

Thanks and smile,
Maddy.


Friday, 17 February 2017

Pagi Jumaat

17/2/2017

QOTD:

Biar Kurang Makan, Jangan Kurang Ajar. 


huee

Wednesday, 15 February 2017

Life

15/2/2017

QOTD

People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can't find them make them. - George Bernard Shaw -



Wednesday :)=


Tuesday, 14 February 2017

Happy Valentine's Day


14.2.2017

Happy Valentines Day dari saya :) magie n me

Kepada yang tengah bercinta, selamat berbahagia. Kepada yang tidak ada pasangan selamat berbahagia juga buat anda. Kepada yang sudah berkahwin, semoga bertambah bahagia dalam perkahwinan anda ya. Dan buat mereka yang tidak merayakan Valentine's day, diam lebih baik dari berbicara okay. :D

Saya tidak akan berceloteh banyak buat pasangan yang tengah hangat bercinta. Tapi buat anda yang diluar sana yang tengah kecewa, saya akan berkongsikan sedikit sebanyak ayat motivasi untuk anda.

.Hi orang yang tengah kecewa, perlu anda ketahui bahawa anda bukanlah keseorangan. Dunia ini luas. Setiap orang mempunyai masalah hidup yang tidak diselesaikan . Saat anda memikirkan bahawa anda tidak diperlukan, ditinggalkan atau tidak penting dalam hidup seseorang yang anda cinta. Perlu anda ingat dalam hidup, kita bukan bergantung kepada cinta semata-mata. Dalam dunia yang sebesar ini banyak masalah yang lebih besar masalahnya dari cinta. Mungkin anda memikirkan hanya dia seorang sahaja yang mampu memberi anda cinta yang sehebat romeo and juliet. Anda salah, anda mungkin lupa yang dunia ini luas. Ramai lagi mereka diluar sana mencari cinta atau kecewa seperti anda. Yang sebetulnya anda lakukan ialah "move on". Walau bagaimanapun, tidak salah untuk bersedih saat kita ditinggalkan orang yang tersayang tapi jangan sampai hidup menjadi hura hara. Jangan bersedih atau murung dan berkurung terlalu lama. Sampaikan makan minum pun tidak terjaga. Itu merupakan satu kerugian besar untuk diri anda sendiri tau.

Banyak benda manfaat yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan rasa sedih. Sebelum ini, masa anda banyak dihabiskan untuk si dia sampaikan anda lupa yang lain. Cuba berfikir rasional sedikit bahawa selain pasangan anda, orang yang paling menyayangi anda dalam dunia ini ialah famili anda sendiri. Jangan abaikan mereka. Masa itulah anda boleh meluangkan lebih banyak masa dengan mereka. Luang masa dengan kawan-kawan anda juga. Jika sebelum ini anda hilang focus akan diri sendiri, masa inilah anda boleh enjoy sepuas-puasnya dengan "me time"anda. Lakukan apa yang anda minat dan suka lakukan selagi ia tidak merosakan diri anda sendiri. Yang penting dalam hidup kita ialah kita harus respect diri kita dahulu sebelum orang lain respect kita. Boleh enjoy tetapi perlu ada limit. 

Dan lagi satu, jangan pernah memaksa orang lain mencintai anda sepertimana anda pun tidak ingin dipaksa. Orang cakap cinta itu hadir tanpa dipaksa. Kalau orang meninggalkan kita untuk orang lain. Jangan pernah memikirkan kita kekurangan. Apa guna kalau dia stay dengan kita tapi happy bersama yang lain. Maybe ada yang lebih baik yang lebih memberi kegembiraan untuk kita diluar sana. Yang penting jangan pernah give up dalam cinta okay. Semua orang layak untuk dicintai dan mencintai. Tetapi perhubungan cinta itu akan menyakitkan jikalau salah percaturannya. Apapun jangan risau, dari  rasa sakit itulah mengajar kita untuk menghargai rasa bahagia. hehe adioss


Philosopy saya dalam perhubungan ialah saya tidak akan pernah memaksa orang mencintai atau membenci saya kerana saya sendiri pun tidak ingin dipaksa. Kalau saya suka saya akan tunjukkan saya suka. Kalau tidak suka, sebaiknya jangan melayan. Bukan bererti saya benci, tetapi saya selalu dinasihatkan supaya tidak suka suki memberi orang harapan sekiranya kita tiada niat untuk memilih dia. And kalau saya merasakan tiada priority dalam hidup seseorang itu saya lebih suka diam dan mengundurkan diri. Bukan saya hilang cinta atau jauh sekali benci, just saya stop investing. Bagi saya, perhubungan itu merupakan satu investment. Investment bukan hanya untuk duit semata-mata.  Perhubungan itu pun investment juga. Dalam hubungan dua belah pihak perlu ada commitment. Jika dia lebih gembira bersama orang lain siapa saya untuk menghalangnya. Setiap individu ada hak untuk bahagia, Tak perlu nak complicatedkan hidup sangat. Lagipun untuk masa sekarang saya tidak interested untuk cinta yang main-main. Kalau dah cinta satu, tidak terlintas langsung untuk extra. Tetapi kalau cinta saya dipermainkan, saya sentiasa percaya dengan kebaikan. Biar orang mempermainkan kita tetapi jangan kita mempermainkan orang okay. Kalau yang dah lama bercinta then putus mungkin ada hikmah disebaliknya. Maybe orang nampak saya gila-gila tetapi tidak dalam perhubungan. Perhubungan bukan untuk dimainkan. Sekian, TQ :)=

Friday, 3 February 2017

Hot & Cold


3/2/2017

Flu plus Sore throat.  :[=


Feeling hot and cold. 

Wednesday, 1 February 2017

Properties For Rent & Sale in Bintulu

1/2/2017

Properties For Rent & Sale : Bintulu, Sarawak


  • Parkcity Phase 4 Ground Floor & 2nd Floor

  • Bintulu Sentral 1st Floor (next to Sugar Bun) 

  • Tanjung Batu Bungalow - for rent at Beach Park. Available from March 2017

  • Commerce Sq Level 1 Unit 17


Interested? Please Call or Whatsapp : 0197417679 (Maddy) - to get more details. 

TQ

Tuesday, 31 January 2017

Happy 9th Anniversary To my Blog


31/1/2016

HAPPY BELATED ANNIVERSARY to my blog ACIAPAI :)=


Tahun ni genap 9 tahun dah usia blog saya. Blog ni lahir pada 27 January 2008. Rasa macam semalam. So kira tak terlambat sangat la untuk mengucapkan Happy Anniversary buat blog tersayang ni :). Tujuan asal penubuhan blog ini bukan untuk benda yang terlampau personal. Just sharing benda-benda umum sahaja. Dulu, mula-mula berjinak dengan dunia blog, abang saya pun siap pesan jangan blog benda-benda yang akan menyebabkan anda menyesal di kemudian hari. Masa tu saya baru masuk zaman university, baru dapat laptop sendiri. First laptop saya ialah Laptop Acer. Zaman dimana jiwa tengah panas. Banyak benda ingin dipelajari. Banyak benda ingin diketahui. Sebelum dapat laptop tu, saya selalu habiskan masa dengan baca buku atau majalah. Kalau balik cuti semester, kakak ipar saya sedia maklum akan memberi majalah-majalah baru yang belum saya baca terutama majalah Edisi Wanita. Pernah suatu ketika, masa tu saya masih sekolah menengah, saya berhutang dengan satu Pak Cik India tak jauh dari rumah saya yang menjual bahan-bahan bacaan sebab tertinggal duit poket. Sampai sekarang saya masih ingat lagi setiap hari Khamis saya akan datang beli kat kedai Pak cik tu sampai 5 buku sekali. Bukan apa sebab edisi terbaru untuk buku dan majalah kebanyakannya dikeluarkan pada hari Khamis. Tengok saya je Pak cik tu tau saya akan beli apa. Aishh sekarang jarang dah saya membaca. Tersangat jarang. Last saya beli bahan bacaan pun 3 tahun yang lepas. Saya beli satu buku harga USD84 kat Amazon.com . Lepas beli, balance kat account paypall pun kosong haha. Rasanya itu buku termahal yang mampu saya beli antara buku-buku yang ada. huhu. Banyak-banyak buku, satu novel cinta pun saya tak ada beli. Yang ada pun novel pinjam kat member tapi sampai sekarang tak dibagi balik. haha membe baik punya. Bukan bermaksud saya tak suka membaca novel cinta, saya suka baca, Sekali baca memang saya akan baca sampai lebam. Tapi untuk membeli novel ke arah cinta tu memang saya tak berminat. Lagi-lagi selalu dikecewakan. Kisah cinta sendiri pun boleh jadi novel dah just tak semanis dalam novel hahah. Saya paling suka novel misteri atau novel hantu. Saya dulu banyak simpan novel bersiri dengan genre Misteri atau Horror. Selain tu saya suka baca hikayat-hikayat. Misteri dunia. Selainnya saya suka beli buku resepi and majalah untuk belajar teknik photography and ilmu pasal camera. Dan buku yang paling saya sayang ialah buku motivasi yang ayah saya belikan. Tapi sampai sekarang buku tu kena pinjam tak dibagi balik. Saya pun tak ingat dah siapa yang pinjam haha. Kira adil la juga bila fikir balik. Buku orang pun saya tak pulangkan so buku saya pun entah dimana. Padan muka.

Masuk zaman U, kenal zaman IT, masa untuk buku semakin hilang. Masa saya banyak depan laptop. Saya lebih banyak membaca blog sampaikan saya membuat blog sendiri. Masa tu belom ada account facebook. Tak kenal facebook sangat. Masa awal berblogging tu la saya tahu apa itu black hacker and white hacker. Masa tu juga saya timbul berminat untuk belajar coding. Belajar CODE, HTML and CSS. Saya pernah pergi library hanya untuk stadi coding. Lain course yang diambil lain pulak yang dipelajari. Selain tu saya ada daftar learning code online secara free. Saya kenal group hacker from Indonesia. Saya salute cara dia terangkan sampaikan saya berangan jadi white hacker haha. Bilamana sudah banyak belajar saya try buat sendiri domain. Bila tak menjadi, saya akan print scrn, email and bertanya dekat ahli group hacker yang saya masuk itu. Nasib baik mereka semuanya tidak kedekut ilmu. Banyak blog untuk saya cuba try test. Yang tinggal sampai sekarang ialah Aciapai. Yang lain saya dah delete atau tinggal berhabuk. Bila dah munculnya facebook, ramai blogger menjadi kurang active. Saya menjadi salah seorang blogger itu. Lagipun bila dah start bekerja, saya semakin busy dan ketandusan idea untuk diblog. Saya lebih focus dengan kerja. Balik kerja yang paling best ialah berehat atau keluar dengan kawan-kawan. Jarang dah menghadap laptop. Kalau bercuti saya suka travel. Ingatkan kalau balik travel nak berblog. Itupun dah tak mampu sangat nak dibuat. Banyak kisah menarik disimpan tanpa diblog. Saya hanya mampu membuat photobook yang ala-ala majalah sahaja. Pernah saya order 20 buah photobook secara online. Yang tu hanya perlu bayar and edit sendiri dan hantar sebelum due date untuk pihak photobook print menjadikannya buku. Setiap satu ada 40 pages. Bila busy kerja, saya terlupa due date untuk tempahan tersebut. Semuanya tak dapat disiapkan. Yang pasti ada rugi sedikit disitu. Nasib baik saya beli waktu promotion.

Azam saya tahun ni untuk teruskan menulis apa yang mampu saya tulis selagi ia tidak melibatkan buruk orang lain okaylaa cewah.. 


Gambar Throwback 2015. Ni namanya ayu. Bestfriend ketat dari mula masuk U sampailah sekarang. Sekarang terpisah laut cina selatan jer hehe. Tak lama birthday si kawan ni. Harap2 saya tak terlupa la. Dari dia belom berkahwin sampai sekarang tak berubah perangai bila berjumpa. Thank you kat en suami dia sebab memahami... Pernah sekali, tahun lepas sebab lama tak berjumpa, kami berdua berchitchat sampai ke pagi tak tidur. Dia busy kerja and biz part time. Jadi jurumake-up and jual Pavlova. Siapa nak boleh la PM tepi. Pavlova dia sekali cuba nak lagi. Panjang plak cerita..okay sampai di sini sahaja.

Sekian, terima kasih. Sekarang tengah celebrate CNY, saya pun nak wish Gong Xi Fa Cai buat semua okay.

love,
madeline

Saturday, 14 January 2017

14/1/2017 Saturday/Sabtu


Selamat pagi sabtu!

Saya suka dengan ayat motivasi di atas. Rasa bersemangat pulak menulis pagi sabtu ni. Bila gambar itu berkata, "Jangan sesekali biarkan sesiapa berkata yang anda tidak boleh melakukan sesuatu, termasuk saya. anda mempunyai harapan dan cita-cita, Anda mesti melindunginya. Bila mereka tidak boleh melakukan sesuatu, mereka juga akan mengatakan yang anda juga tidak boleh melakukannya. jika anda mahukan sesuatu, dapatkannya. Masa." (sekali baca period tu datang bulan hihi).

Memang betul. Kita boleh dengar, lihat dan nilaikan pendapat orang lain terhadap kita. Tetapi untuk membiarkan orang lain menentukan hala tuju hidup kita itu seharusnya tidak berlaku. Baik buruk keputusan yang kita ambil itu hidup kita. Jangan pernah menyesal dengan setiap apa yang pernah berlaku. Sekiranya kita gagal dalam hidup bukan bererti kita gagal selamanya. Tetapi sekiranya kita gagal berulang kali dengan benda yang sama, masalahnya ada pada diri kita sendiri. Renungkan dengan mendalam apa silap kita, apa benda yang perlu kita ubah dalam diri agar kesalahan yang sama tidak berulang lagi. Jangan kita terus menyalahkan orang lain melainkan diri kita sendiri. Orang bijak pandai berkata, setiap kegagalan mengajar kita erti manisnya sebuah kejayaan. Senyum. Senyum itu perlu dari hati. Kalau bibir senyum tetapi hati mati, jadilah senyuman ngeri. heee ;p

 Setiap daripada kita mempunyai keinginan, mempunyai impian dan angan-angan. Tetapi tahukah anda bahawa modal utama untuk kita mencapai setiap keinginan atau angan-angan itu bukanlah wang semata-mata. Modal utama kita ialah keberanian. Dalam setiap individu perlu adanya keberanian yang tebal. Keberanian untuk menghadapi segala risiko yang berlaku. Keberanian berdepan masalah. Jangan mudah menyerah atau berputus asa. Yang penting kita perlu gigih serta focus dengan matlamat hidup kita. Biarlah apa orang nak kata. Hidup kita hak kita. Tapi jangan sesekali kita mengejar sesuatu itu sampai mengabaikan benda yang terpenting dalam hidup kita. Terutamanya keluarga kita. Orang yang kita sayang. Jangan sampai seperti peribahasa Melayu, "kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan". Maksudnya kita lebih mengutamakan kepentingan di luar dari apa yang sangat penting dalam hidup kita. Kejar kejayaan tapi jangan sampai lupa daratan okay. Bila kita lupa diri, semuanya mudah hilang dan pergi. Jadi, tak perlulah kita tamak dalam mengejar kejayaan. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong pulak berciciran. Kita mungkin tak cukup baik di mata semua orang tetapi ketahuilah bahawa kita sentiasa terbaik di mata keluarga serta kesayangan kita. Jadi jangan pernah mengabai benda yang kita ada. Apapun yang terjadi dalam hidup kita, percayalah all things are done according to God's plan. Yakinlah akan selalu baik pada akhinya. Amen :)

Thank you. Happy Weekend!

 i miss you toink2

Monday, 9 January 2017

My first blog for 2017 is....

2017

Many people start a new year without having specific resolutions. Me too. Personally, I'm not a big fan of New Years resolutions. But, before I start the New Year, I’m making sure to leave something behind from 2016, like; some mistakes, my disappointments, blame, fears,... the list could go on and on. So, when I leave something behind, I create a space for something new to enter my life. Something positive that will take me in the direction of my purpose in this life. :D

In 2017 I shall be kind to myself. I want to focus more on the things that bring joy to my life, and less on the things that are making me feel stressed. Love. I'll show people around me, my family and friends that I love them. Treat everyone I meet exactly as I would have them treat me. Write my blog at least once a month (preferably more often) hehe. Take care of my hair and skin. Be daring :)=

One word sums it up : Hope. I hope we reach the end of 2017 complete, together, and unbroken. Wherever this journey leads us, I hope we all reach our destination as better versions of ourselves. 

Good Luck and God Bless Everyone!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...