top social

Wednesday, 31 December 2008

buybye 2008------welcome 2009 ^_^








New Year is here again! New Year comes with a new hope for the weary hearts that suffered much during different incidents in 2008. It comes with the message of love, kindness, brotherhood and sharing and with a promise that we will stick together to our brethren throughout the world, no matter what happens.



'Every man should be born again on the first day of January. Start with a fresh page. Take up one hole more in the buckle if necessary, or let down one, according to circumstances; but on the first of January let every man gird himself once more, with his face to the front, and take no interest in the things that were and are past.'

- Henry Ward Beecher

______________________________________________

MY WISHES IN 2009,



God gives You…

12 Month of Happiness,

52 Weeks of Fun,

365 Days Success,

8760 Hours Good Health,

52600 Minutes Good Luck,

3153600 Seconds of Joy…^_^



MY WISHES IN 2009,



Great start for Jan,

Love for Feb,

Peace for march,

BDAY GURL:) for April ^20yrs^

Fun for May,

Joy for June to Nov,

Happiness for Dec,

Have a lucky and wonderful 2009


_______________________________________________



Year’s end is neither an end

nor a beginning

but a going on,

with all the wisdom

that experience

can instill in us.

Happy New Year....YAHOOO!!!!..GOOGLE!!!SWEET IM...HEHEHEHE



zwani.com myspace graphic comments

Saturday, 27 December 2008

Kenangan Semalam and hari ini..

semalam 26/12...ketika yang lain masih cuti krismas..saya pergi ke kelas seperti biasa...yang lainnye masa belajar untuk kelas semalam lama daripada biasa..kelas start kul 8am-12pm non-stop!..itupun untuk satu subjeck je iaitu subject financial account iv...selepas itu ada kelas accounting infomation system dari kul 2.30-4.30..habis je kelas tu sambung lagi kelas financial statement analysis dari pkul 4.30pm-6.30pm...sampai rumah terus pulpp!! atas sofa...letih..hohohoho...kat bwh tu serba ringkas apa sya pelajari and lalui semalam serta meja yg x seberapa kemas itu..hehe:)

........*CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT*.........



corporate governance statement merupakan salah satu subtopic dlm subject financial accounting 4.saya sungguh tertarik mendengar lecture Pn.Ann pasal corporate governance ni....statement ni merupakan statement yg x berapa disukai oleh kebanyakan company di malaysia..hal ini kerana..statement tersebut telah menuntut sifat ke'transparency'an pada setiap company..sifat transparency ini bermaksud sesebuah company harus disclosurekan semua 'hal rumah tangga' mereka kepada awam....termasuk jumlah gaji yg diterima oleh board of directors...so, sebab itulah pada masa sekarang kita boleh mengetahui setiap gaji yang diterima oleh YDP Agong,permaisuri Agong..menteri2,datuk2 dan sebagainya berbanding pada masa dahulu kita just angguk and geleng k'pala je.......

contoh di bwh merupakan contoh ringkas bagi memudahkan kita faham statement ini;

1.(*bayar rm5 nasi berlauk kat giant = nasi kosong rm1,sayur rm1,ayam goreng seketul rm3..so,where da money gooooo???->>pelut ;lo..huhuhu>>>toilet..hehhee..)..
2. sekiranya seseorang menteri membawa duit berjuta ringit ke luar negara hanya untuk mengikuti sebuah mesyuarat, dia kena menyatakan keseluruhan fungsi duit tersebut...so kalau hendak menipu..lupakanlah..sekiranya bukan sekrg, 3 atau 5 tahun akan dtg..'kamu ketahuan' juga..hohohoho:)



bukan nak tunjuk bodoh mahupun tunjuk pandai..tapi saya just nak korang tahu saya mengantuk sgt2 time subject ni semalam....bukan x minat subject or lecturer tersebut tetapi saya memang betul2 M.E.N.G.A.N.T.U.K!...anyway sya still nampak segar *tidur sipi2 je..hehehe^_^


inilah keadaan meja saya buat masa skrg..."croded"..hehehe....siap layan 'HEY OH' by tragedie n minup milo sekali..hohohoh


-saya, Puan Ann and ayu-....saya suka cara puan ni mengajar...mudah faham...bukan nak kata X suka lecturer lain..tapi inilah saya suka....puan sporting bile kitaorg ambik gambar..thanks PUAN!....time ni dah habis klas dah...tunggu nak kuar je..tp stil borak2 pasal pelajaran jgak la..tp..kitaorg x der kerja..so,kita minta nak bgambar sama2 ngan puan...then puan kata ok..apalagi...'KLIK' lo...hehehe


"ok students......u all must remember wat is MOA and AOA, function of MASB..wat is GAAP...***^& ----dun forget submit ur assgnment nx week b4 class..THANKS PUAN!.BUYBYE...maok makan suda..lapar nih!!..hehehe

25/12

maya pagi xmas..aku dani tumu laban ka sembayang gai church..kawan ku ana enda menemani ku paginya laban ia celebrt enggau family ia...udah siap semua aku nurun lalu ngambi teksi sorang2....sebenarnya cukup mls ku ka gai church paginya..tp time aku ingat ke pesan family ku anang enda ngagai church..lebih2 gik time xmas to..aku pergi ja la..taja senyum and happy(mesti lo)..dalam ati just aku n Tuhan ja ke nemu..betapa aku amat2 rindu ke setiap ahli family ku...datai ba church..bc kwn ku..happi mimit ga ati....dah selesai semua pulai nepan ba kereta kwn ku nya....sampai ba rumah...aku spon' kwn ku ngirup sempena xmas....then mlm bc open house ba umah kwn..so nganti open house ja la....sedia ka makai..hahaha^_^


oh-la!!!...lets celebrt xmas!!

sumtime...>>>doing crazy funny things that keep things interesting.. kingkingking^_^ ...kingklungkingklung...hehehehe


elelele.....oye..oye..my small child..lapar ek??..(tunggu mak masak jap okies:).


im not 'les' ok!!..hohohohoho


emm...chakkkk!!!!!!!!!...hehehehe

da 'sedap' christmas gift..from ayu......walaupon ayam masak kari aku terima jew ayu...huhuhuhuhu...*perut kenyang hati senang^_^.*.....(suka kari tp perut x tan..empa ja meh..kuikuikui..>

Friday, 26 December 2008

Merry Christmas used more than Happy Holidays in 2008

Nochebueno:)

nochebueno nama bukai bagi malam krismas(24/12)...malam krismas aku biasa2 ja-sembayang gai church-..tp enti enggau family gerenti best mai..anyway KRISMAS tetap Krismas..semangat xmas sentiasa bc lo..hehehe..so merry xmas 2 u all..


kaban muslim aku...enggai ke nadai kenangan ko ia..so kena ia ja la topi nya..okies fren..tq4evrythg'^_^


cewwahh!!!..begambar lok la kunun..hahahaha..semangat ka gai church to..hohohohoho


penatau!..tapi enda irau la..kasut nya empai kena agi....janji ukai kasut urg singgah ba pala kitai..ngakk apa dong..merry merry xmas!!!..kekekeekee

hohoho hadiah ari santa..ceyy,,thank u mayuh2 gai kwnku nini&cua laban dah meri hadiah xmas ke sedap nya gai aku...hohoho..tqtqtqtqtq!!!!!!!...muahh!! dah la time aku ka nurun church gik seduai ia magi.. surprise la ko seduai ia..tqq..hehehe


ehheemm!!!..sesuka ati ja ngambi gambar ney..hehehehe..no kumin..^_^


merry...merry...xmas and hapi new year!!!......ngetat ke mata pepedi laban enda ingat masuk ke 'mata' sebedau nya...nasib enda lama ja pedis...enti pia nyadi 'sarah palin'(ngena spec) mlm nya..hehehe..okiess...........

Wednesday, 24 December 2008

Tuesday, 23 December 2008

'Selamat Hari Krismas' in many languages**:)

Shalom...MERRY CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR...HOHOHOHO!!!

****************************************************************

Afrikaans: Gesëende Kersfees
Afrikander: Een Plesierige Kerfees
African/ Eritrean/ Tigrinja: Rehus-Beal-Ledeats
Albanian:Gezur Krislinjden
Arabic: Milad Majid
Argentine: Feliz Navidad
Armenian: Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand
Azeri: Tezze Iliniz Yahsi Olsun
Basque: Zorionak eta Urte Berri On!
Bengali: Shuvo Naba Barsha
Bohemian: Vesele Vanoce
Brazilian: Feliz Natal
Breton: Nedeleg laouen na bloavezh mat
Bulgarian: Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo
Catalan: Bon Nadal i un Bon Any Nou!
Chile: Feliz Navidad
Chinese: (Cantonese) Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun
Chinese: (Mandarin) Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan (Catonese) Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun
Choctaw: Yukpa, Nitak Hollo Chito
Columbia: Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Cornish: Nadelik looan na looan blethen noweth
Corsian: Pace e salute
Crazanian: Rot Yikji Dol La Roo
Cree: Mitho Makosi Kesikansi
Croatian: Sretan Bozic
Czech: Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
Danish: Glædelig Jul
Duri: Christmas-e- Shoma
MobarakDutch: Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar! or Zalig Kerstfeast
English: Merry Christmas
Eskimo: (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!
Esperanto: Gajan Kristnaskon
Estonian: Ruumsaid juulup|hi
Ethiopian: (Amharic) Melkin Yelidet Beaal
Faeroese: Gledhilig jol og eydnurikt nyggja
French: Joyeux Noel
Frisian: Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!
Galician: Bo Nada
Gaelic: Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath ùr! German: Froehliche Weihnachten
Greek: Kala Christouyenna!
Haiti: (Creole) Jwaye Nowel or to Jesus Edo Bri'cho o Rish D'Shato Brichto
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaiian: Mele Kalikimaka
Hebrew: Mo'adim Lesimkha. Chena tova
Hindi: Shub Naya Baras
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaian: Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou!
Hungarian: Kellemes Karacsonyi unnepeket
Icelandic: Gledileg Jol
Indonesian: Selamat Hari Natal
Iraqi: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
Irish: Nollaig Shona Dhuit, or Nodlaig mhaith chugnat
Iroquois: Ojenyunyat Sungwiyadeson honungradon nagwutut. Ojenyunyat osrasay.
Italian: Buone Feste Natalizie
Japanese: Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Jiberish: Mithag Crithagsigathmithags
Korean: Sung Tan Chuk Ha
Lao: souksan van Christmas
Latin: Natale hilare et Annum Faustum!
Latvian: Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu!
Lausitzian:Wjesole hody a strowe nowe leto
Lettish: Priecigus Ziemassvetkus
Lithuanian: Linksmu Kaledu
Low Saxon: Heughliche Winachten un 'n moi Nijaar
Macedonian: Sreken Bozhik
Maltese: IL-Milied It-tajjeb
Malay: Selamat Hari Natal/Krismas
Manx: Nollick ghennal as blein vie noa
Maori: Meri Kirihimete
Marathi: Shub Naya Varsh
Navajo: Merry Keshmis
Norwegian: God Jul, or Gledelig Jul
ccitan: Pulit nadal e bona annado
Papiamento: Bon Pasco
papua New Guinea: Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu
Pennsylvania German: En frehlicher Grischtdaag un en hallich Nei Yaahr!
Peru: Feliz Navidad y un Venturoso Año Nuevo
Philipines: Maligayan Pasko!
Polish: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia or Boze Narodzenie
Portuguese:Feliz Natal
Pushto: Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha
Rapa-Nui (Easter Island): Mata-Ki-Te-Rangi. Te-Pito-O-Te-Henua
Rhetian: Bellas festas da nadal e bun onn
Romanche: (sursilvan dialect): Legreivlas fiastas da Nadal e bien niev onn!
Rumanian: Sarbatori vesele
Russian: Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom
Sami: Buorrit Juovllat
Samoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Sardinian: Bonu nadale e prosperu annu nou
Serbian: Hristos se rodi
Slovakian: Sretan Bozic or Vesele vianoce
Sami: Buorrit Juovllat
Samoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Scots Gaelic: Nollaig chridheil huibh
Serb-Croatian: Sretam Bozic. Vesela Nova Godina
Serbian: Hristos se rodi.
Singhalese: Subha nath thalak Vewa. Subha Aluth Awrudhak Vewa
Spanish: Feliz Navidad
Swedish: God Jul and (Och) Ett Gott Nytt År
Thai: Sawadee Pee Mai or souksan wan Christmas
Turkish: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
POSO : Salama Moeo Bangke
Wana : Madota Moeo Natal
Jawa : Wilujeng Natal .......SETAKAT NI JE LA K..HEHEHE

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Okies..banyak lagi yang saya x catat kat sini..anyway..ni pun dah cukup kan..hehehe
***SELAMAT HARI KRISMAS SEMUA..and selamat taun baru ga..ngarap ke semua tai mujur magang ok^_^***

3 IN 1++MONALISA++


senyuman ikhlas dr monalisa....sepet mata...hihihihi..gambate2 mona!!


gambar monalisa selepas digantung di dinding tempat ninja2 berlatih.....**kena rampit ninja ia to..heheh**


no comen..yg pasti burung unta ini menumpang keglamoran monalisa..hehehehe..anyway monalisa2 tetap mona-lisa x unta-lisa..or munter-lisa..nemu ka???hehehe aku ja nemu ney...okies..^_^

Kek Kahwin*^^*:)




Monday, 22 December 2008

'asal usul' INTERNET**

Di bawah ini adalah petikan pasal sejarah internet yang aku ambik dari salah satu web [http://www.jomlayan.com/mybb/sejarah-internet-t-6416.html]...so kalo nak tahu jangan malas membaca la ok..hehehe^_^..***'

Pengenalan.

Internet berasal daripada istilah Internetworking yang bermaksud ‘sistem komunikasi antara rangkaian’. Internet membolehkan komunikasi dua hala dan pertukaran maklumat secara bebas berlaku. Ia merupakan jalinan rangkaian yang terbesar di dunia yang menghubungkan rangkaian komputer yang berselerak di serata dunia dikenali sebagai hos yang membekalkan berbagai kemudahan dan perkhidmatan kepada penggunanya. Komputer bukanlah internet, ia hanya sekadar alat yang menyalurkan dan memungkinkan komunikasi terlaksana.
Jalinan internet terlaksana menerusi panduan bersama yang dikenali sebagai protokol. Protokol yang digunakan untuk komunikasi dan penghantaran data ialah Protokol Kawalan Penghantaran/ Protokol Internet atau TCP/IP (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol).
Antara peranan internet ialah;

Berkomunikasi menerusi mel elektronik
Memperoleh maklumat terkini menerusi World Wide Web (www)
Memindahkan fail dari sistem hos menerusi File Transfer Protocol (FTP)
Mengadakan forum elektronik menerusi Usenet
Menggunakan capaian komputer jarak jauh (remote login) menerusi Telnet
Berkomunikasi menerusi Internet Relay Chat (IRC)


Secara umumnya, idea ke arah kelahiran internet telah mula tercetus pada tahun 1957. Pelancaran satelit Sputnik oleh Russia pada masa itu telah menyebabkan Amerika Syarikat menubuhkan ARPA (Advance Research Projects Agency), iaitu sebuah agensi di bawah penyeliaan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat. Objektif utama penubuhan ARPA adalah untuk membangunkan teknologi dalam bidang ketenteraan yang dapat bersaing dengan kuasa luar dalam pelbagai bidang, termasuk sains dan teknologi.

Melalui ARPA, teori pensuisan paket (packet-switching networks: PS-networks) telah diperkenalkan buat kali pertama oleh Leonard Kleinrock, melalui kertas kerjanya yang bertajuk “Information Flow in Large Communication Nets��? pada bulan Julai 1961. Teori ini kemudiannya telah dimajukan oleh Paul Baran dan telah dibentangkan di Simposium ACM di Gatlinburg, Tennessee pada bulan Oktober 1967.

Teori PS-network seterusnya dipersembahkan kepada ARPA pada tahun 1968. Berikutan dengan itu, cadangan untuk menubuhkan ARPANET telah dikemukakan pada bulan Ogos 1968 dan maklum balas terhadap cadangan tersebut telah diterima pada bulan September tahun yang sama. Untuk menjayakan ARPANET, University of California Los Angeles telah ditawarkan kontrak untuk memainkan fungsi sebagai Network Measurement Center (NIC) pada bulan Oktober 1968 manakala Bolt Beranek and Newman, Inc. (BBN) ditawarkan kontrak “Packet Switch��? untuk membina “Interface Message Processors (IMPs)��?.
Lanjutan daripada itu, pada tahun 1969 ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) telah dihasilkan. Rangkaian ini menggunakan mini komputer Honeywell DDP-516 dengan 12K ingatan. Rangkaian ini menghubungkan empat buah komputer yang bertindak sebagai nod, iaitu di UCLA sebagai Network Measurement Center, Stanford Research Institute sebagai Network Information Center (NIC), University of California Santa Barbara (UCSB) dan University of Utah. Kesemua nod ini adalah merupakan hubungan antara Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat dengan penyelidik ketenteraan di universiti. Tujuan asas ARPANET adalah untuk membentuk suatu rangkaian komunikasi bertujuan mempertahankan diri dari serangan musuh dan perbuatan sabotaj. Di samping itu, ia juga bertujuan membangunkan rangkaian yang membenarkan para saintis dan penyelidik berkongsi sumber maklumat. ARPANET juga bertujuan membangunkan satu rangkaian yang mudah alih dan bebas daripada kongkongan pihak-pihak tertentu. Rangkaian ARPANET ini dijalinkan dengan berasaskan kepada Protokol Kawalan Rangkaian (NCP : Network Control Protokol).



Pada bulan Julai 1970, satu lagi rangkaian telah berjaya dioperasikan oleh Norman Abramson, dari University of Hawaii. Rangkaian ini diberi nama ALOHANet, ianya terdiri daripada hubungan 15 buah nod dalam jaringan iaitu UCLA, SRI, UCSB, Univ of Utah, BBN, MIT, RAND, SDC, Harvard, Lincoln Lab, Stanford, UIU(C), CWRU, CMU dan NASA/Ames. BBN kemudiannya mula membina Interface Messages Processors menggunakan Honeywell 316 yang lebih murah. Tujuannya adalah untuk meningkatkan keupayaan IMPs yang hanya membenarkan sambungan 4 hos. Oleh itu BBN membina terminal IMPs baru yang membenarkan sambungan sehingga 64 hos. Bilangan nod ini berkembang kepada 40 buah pada tahun 1972. Akhirnya ALOHANet disambungkan dengan ARPANET pada tahun 1972.

Pada tahun 1971, Ray Tomlinson daripada BBN telah berjaya mencipta perisian untuk aplikasi mel elektronik (e-mail) yang digunakan untuk menghantar dan menerima pesanan melalui rangkaian komputer. Beliau memperbaiki lagi perisian e-mail untuk ARPANET untuk menjadikan -e-mail lebih berkesan pada tahun berikutnya. Simbol @ telah dipilih sebagai tanda “at��? berdasarkan “Tomlinson's Model 33 Teletype��?.

International Conference on Computer Communications (ICCC) telah dianjurkan oleh Bob Kahn di Washington D.C. Hilton pada bulan Oktober 1972. Dalam ICCC ini. ARPANET telah mengadakan demonstrasi bagi menunjukkan kebolehan berkomunikasi menggunakan komputer. Dalam demonstrasi tersebut, mereka menggunakan 40 buah komputer yang dihubungkan dengan Terminal Interface Processor (TIP). Di sini juga perbualan langsung yang pertama secara “computer-to-computer chat��? diadakan antara seorang psikotik, Parry di Stanford dengan seorang doktor di BBN. Hasil daripada ICCC, International Network Working Group (INWG) telah ditubuhkan. Badan ini ditubuhkan setelah mesyuarat di ICCC mengenalpasti keperluan untuk menyatukan usaha-usaha untuk memajukan lagi teknologi rangkaian komputer. Vinton Cerf telah dilantik sebagai pengerusi INWG yang pertama. Lanjutan dari ICCC juga, Louis Pouzin telah mengepalai Perancis dalam usaha mewujudkan hubungan antara rangkaian ARPANET – CYCLADES.

Pada tahun 1973, U.S. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) memulakan suatu program penyelidikan untuk mengkaji teknik-teknik dan teknologi untuk menghubungkan jaringan komunikasi antara beberapa jaringan komputer yang mereka miliki. Objektif penyelidikan ini adalah untuk membangunkan suatu protokol komunikasi yang akan membenarkan jaringan komputer berkomunikasi melalui pelbagai peringkat jaringan yang mempunyai hubungan yang berkesan. Projek ini dikenali sebagai “Internetting Project��? dan sistem yang dihasilkan melalui rangkaian ini dikenali sebagai “Internet��?. Protokol sistem yang dibangunkan melalui penyelidikan ini kemudiannya dikenali sebagai TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol).

ARPANET melakukan capaian antarabangsanya yang pertama pada bulan Mei 1973 apabila University College of London di England dan Royal Radar Establishment di Norway dihubungkan dengan rangkaian itu. Vinton Cerf dan Bob Kahn seterusnya membentangkan asas idea-idea internet yang didapati di INWG di University of Sussex, Brighton, United Kingdom pada bulan September tahun 1973.

Tahun berikutnya (1974), Vinton Cerf dan Bob Kahn telah membentangkan kertas kerja yang bertajuk “A Protocol for Packet Network Internetworking��? yang menjadi garis panduan asas kepada “Transmission Control Protocol��? (TCP). Kemudian, dalam tahun 1974 juga. BBN telah membuka Telenet, yang merupakan perkhidmatan “packet data��? yang pertama untuk kegunaan awam. Perkhidmatan ini juga merupakan versi komersial ARPANET.
Perkembangan diteruskan lagi dengan pada tahun 1975, Steve Walker telah mencipta “mailing list��? ARPANET yang pertama (MsgGroup). Aplikasi “mailing list��? telah dimurnikan lagi oleh Einar Stefferud setelah versi asal mailing list tidak diautomasikan secara menyeluruh. Stefferud telah membahagikan mailing list mengikut kategori yang diminati oleh pengguna pada masa itu. Kategori sains fiksyen , SF-Lovers, telah menjadi kategori yang paling popular pada masa itu.

Pada tahun 1975 juga, aplikasi mel elektronik dimajukan lagi oleh John Vittal melalui MSG, yang merupakan perisian mel elektronik yang pertama yang menyepadukan kesemua kemudahan mel, termasuk membalas, meneruskan mel dan kemudahan fail dalam mel.


Tahun 1975 juga turut menyaksikan hubungan menggunakan satelit yang pertama merentasi dua lautan dari Amerika Syarikat ke Hawaii dan United Kingdom dalam ujian pemulaan TCP. Ujian satelit ini dijalankan oleh Stanford, BBN dan UCL. TCP kemudiannya dipecahkan kepada TCP dan IP pada tahun 1978

Dalam tahun 1976, UUCP (Unix-to-Unix Copy Protocol) dibangunkan di makmal AT&T Bell dan dipasarkan bersama-sama UNIX setahun kemudian. Aplikasi UUCP ini kemudian digunakan dalam Usenet pada taun 1979.
Larry Landweber daripada Universiti Wisconsin pula telah menghasilkan THEORYNET yang menyediakan kemudahan mel elektronik kepada lebih seratus penyelidik dalam bidang sains komputer pada tahun 1977. Sistem ini dibangunkan berdasarkan kepada sistem Telenet yang diasaskan oleh ARPA.

Pada tahun 1977 juga, satu lagi organisasi turut mengambil bahagian dalam perkembangan internet, iaitu Tymshare. Tymshare telah melancarkan sistem rangkaian mereka, Tymnet.
ARPANET juga telah mengadakan demonstrasi operasi Internet Protocol yang pertama pada bulan Julai1977. Demonstrasi ini melibatkan rangkaian ARPANET, SF Bay Packet Radio dan Atlantic SATNET dengan sokongan BBN yang menyediakan gateways.

Pada tahun 1979, suatu mesyuarat antara Universiti Wisconsin, DARPA, National Science Foundation (NSF) dan saintis-saintis komputer dari universiti-universiti telah diselenggarakan oleh Larry Landweber. Mesyuarat ini bertujuan untuk menubuhkan sebuah Jabatan Sains Komputer yang menumpukan perhatian terhadap penyelidikan dalam bidang rangkaian komputer.

ARPA pula menubuhkan Internet Configuration Control Board (ICCB) pada 1979.

Dalam perkembangan mel elektronik pula, pada 12 April 1979, Kevin MacKenzie telah menghantar mel elektronik kepada MsgGroup yang mencadangkan penambahan penggunaan simbol-simbol yang menunjukkan emosi menggunakan tanda-tanda bacaan dan teks. Sebagai contoh penggunaan tanda “-)��? untuk menunjukkan senyuman. Cadangan ini kemudiannya telah diterima oleh pengguna-pengguna MsgGroup dan telah digunakan secara meluas sehingga kini. Simbol-simbol ini kemudiannya dikenali sebagai emoticon.

Gangguan virus dalam internet yang pertama telah dikesan pada 27 Oktober 1980 apabila ARPANET menggantungkan sistem mereka setelah secara tidak sengaja, mereka menerima mesej ancaman virus.
Pada tahun 1981 BITNET (Because It's Time NETwork) telah ditubuhkan. BITNET dimulakan sebagai asas kerjasama City University of New York, dengan hubungan yang pertama dirangkaikan ke Yale.
BITNET menyediakan kemudahan mel elektronik dan server “listserv��? yang dimanfaatkan sebagai kemudahan pindahan fail.


Kemudian CSNET (Computer Science NETwork) telah dibina oleh sepasukan saintis komputer gabungan University of Delaware, Purdue University, University of Wisconsin, RAND Corporation dan BBN melalui sumber kewangan yang disediakan oleh NSF. Pasukan ini bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan rangkaian, terutamanya mel elektronik untuk saintis-saintis di unversiti-universiti yang tidak mempunyai capaian ke ARPANET. CSNET kemudiannya lebih dikenali sebagai Computer and Science Network.

Sementara itu, France Telecom telah memperkenalkan Minitel (Teletel) ke seluruh Perancis.

Pada tahun 1982, Norway memperkembang rangkaian komputernya kepada hubungan Internet menggunakan TCP/IP melalui SATNET setelah DCA dan ARPA menetapkan TCP/IP sebagai protokol internet untuk ARPANET. Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat turut mengiktiraf TCP/IP untuk kegunaan mereka.

Pada tahun 1983, University of Wisconsin telah menggunakan nama kepada server mereka menjadikan pengguna tidak lagi perlu mengingat alamat sebenar server.. Ini memudahkan pengguna mengingat nama server daripada menghafal nama laluan sebenar untuk mengakses rangkaian.

Pada tahun 1983 juga, bilangan sambungan rangkaian komputer terus meningkat dengan Stuttgart dan Korea turut dihubungkan. Bagi kawasan Eropah pula, Movement Information Net (MINET) yang telah dimulakan secara sendirian pada awal tahun telah disambungkan dengan Internet pada bulan September.

ARPANET telah dibahagikan kepada ARPANET dan MILNET; yang kemudiannya disepadukan dengan Defense Data Network yang ditubuhkan pada 1982. Daripada keseluruhan 113 nod, MILNET diserahkan 68 nod.
Stesen kerja desktop juga telah mula dihubungkan dengan internet, kebanyakannya menggunakan Berkeley UNIX (4.2 BSD) yang turut menggunakan perisian rangkaian yang mempunyai IP. Di samping itu, European Academic and Research Network (EARN) telah ditubuhkan. EARN menggunakan kaedah kerja mirip BITNET dengan gateway disumbangkan oleh IBM.
Pada tahun 1984, Domain Name System (DNS) mula diperkenalkan yang menyeragamkan DNS di semua hos. Pada masa itu, jumlah hos telah mencapai 1000 buah. Rangkaian internet juga terus berkembang dengan penglibatan Jepun melalui Japan Unix Network (JUNET) menggunakan Unix to Unix Copy Protocol (UUCP). Di United Kingdom, SERCnet telah ditukar kepada Joint Academic Network (JANET), menggunakan Coloured Book Protocol. Kanada pula memulakan usaha selama setahun untuk menyediakan universiti-universitinya melengkapkan rangkaian komputer. Kemudian, NetNorth Network dirangkaikan ke BITNET di Ithaca dari Toronto.

Information Sciences Institute (ISI) di USC telah dipertanggungjawabkan untuk menyediakan DNS untuk root management DCA, dan SRI untuk pendaftaran DNS NIC. Berikutan itu, symbolic.com telah didaftarkan secara rasmi pada 15 Mac 1985 dan merupakan domain pertama yang menerima pendaftaran rasmi tersebut. Kumpulan domain pertama yang turut didaftarkan secara rasmi ialah cmu.edu, purdue.edu, rice.edu, ucla.edu (April 1985), css.gov (Jun 1985) dan mitre.org, (Julai 1985).
Pada tahun 1986, NSFNET diperkenalkan dengan kelajuan backbone 56Kbps. NSF menyediakan lima pusat super-computing untuk menyediakan perkomputeran berkuasa tinggi untuk digunakan oleh pelanggan-pelanggan internet. Lima pusat tersebut ialah JVNC di Princeton, PSC di Pittsburgh, SDSC di UCSD, NCSA di UIUC dan Theory Center di Cornell. Rangkaian ini membenarkan sambungan yang lebih banyak, terutama daripada universiti-universiti. Dengan komputer berkuasa tinggi yang ada, NSFNET menyediakan operasi dengan SDSCNET, JVNCNET, SURANET dan NYSERNET.
Perkhidmatan Freenet yang pertama telah diperkenalkan di Cleveland. Ianya mula on-line pada 16 Julai di bawah naungan Society for Public Access Computing (SoPAC). Freenet yang berikutnya telah disediakan oleh National Public Telecomputing Network (NPTN) pada tahun 1989.

Pada tahun 1986 juga, Network News Transfer Protocol (NNTP) direka untuk menambahkan keupayaan Usenet dalam meninggikan prestasi TCP/IP.

Pada tahun 1986, U.S. National Science Foundation (NSF) pula telah memulakan pembangunan projek NSFNET yang mana pada hari ini menyediakan sebahagian besar daripada backbone perkhidmatan komunikasi internet. Dengan kelajuan backbone 56Kbps, NSFNET mampu membawa arahan daripada 12 bilion paket sebulan dalam talian kepunyaannya.
Pada tahun 1987, NSF telah menandatangani persetujuan kerjasama untuk menguruskan backbone NSFNET bersama-sama Merit Network, Inc. IBM dan MCI terlibat dalam NSFNET melalui persefahaman dengan Merit. Merit, IBM, and MCI kemudiannya menubuhkan ANS.

Sementara itu, kajian Rick Adams dan Mike O'Dell dengan bantuan kewangan Usenix telah menghasilkan UUNET. UUNET digunakan untuk menyediakan UUCP komersial dan capaian ke Usenet.
Pada 20 September 1987, jalinan mel elektronik dihubungkan antara Jerman dengan China menggunakan protokol CSNET. Mesej pertama telah dihantar dari China pada tarikh tersebut.

Pada masa yang sama, perkembangan penggunaan internet terus berkembang dengan bilangan hos meningkat kepada 10,000 dan hos BITNET telah melebihi 1,000.


Pada 2 November 1988, kejutan virus telah berlaku dalam dunia internet dengan serangan Internet worm yang merebak melalui internet. Serangan ini menjangkiti lebih kurang 6,000 hos daripada 60,000 hos yang terdapat di internet. Lanjutan daripada peristiwa ini, CERT (Computer Emergency Response Team) yang ditubuhkan oleh DARPA yang bertanggungjawab menjalankan pameran di Morris mengenai worm incident. Sementara itu, NSFNET telah meningkatkan keupayaan backbone mereka kepada T1 iaitu 1.544Mbps.

Pada tahun yang sama, satu lagi rangkaiain, iaitu CERFnet (California Education and Research Federation network) telah ditubuhkan oleh Susan Estrada.

Pada bulan Disember, Internet Assigned Numbers Authority (IANA) ditubuhkan dengan Jon Postel bertindak sebagai Pengarah. Postel juga merupakan Penyunting di RFC dan juga merupakan pendaftar di US Domain untuk beberapa tahun.
Perkembangan lain dalam internet ialah pembangunan perisian Internet Relay Chat (IRC) oleh Jarkko Oikarinen.
Pada tahun 1988 juga, sekumpulan rangkaian komputer di Kanada dihubungkan dengan NSFNET, iaitu Onet melalui Cornell, RISQ melalui Princeton, Bcnet melalui Universiti Washington. Pada tahun ini, Kanada (CA), Denmark (DK), Finland (FI), Perancis (FR), Iceland (IS), Norway (NO) dan Sweden (SE) telah mempunyai hubungan kepada NSFNET.
Pada tahun 1989, penggunaan internet terus meningkat dengan bilangan hos bertambah kepada 100,000.

RIPE (Reseaux IP Europeens) kemudiannya ditubuhkan oleh European service providers untuk menentukan keperluan pentadbiran dan kordinasi teknikal untuk membolehkan operasi dari pan-European IP Network.


Pada tahun 1989 juga, mel elektronik komersial yang pertama telah dilakukan antara menggunakan kemudahan Internet: MCI Mail antara Corporation for the National Research Initiative (CNRI), dengan Compuserve melalui Ohio State University.
Ini diikuti oleh penubuhan Corporation for Research and Education Networking (CREN) pada bulan Ogos hasil kemasukan CSNET ke dalam BITNET.

Dalam tahun 1989, beberapa negara telah turut menghubungkan rangkaian mereka dengan NSFNET iaitu Australia (AU), Jerman (DE), Israel (IL), Itali (IT), Jepun (JP), Mexico (MX), Belanda (NL), New Zealand (NZ), Puerto Rico (PR) dan United Kingdom (UK).

Perkembangan era 1990an dimulakan dengan pemberhentian ARPANET dan Electronic Frontier Foundation diasaskan oleh Mitch Kapor. Peter Scott dari University of Saskatchewan melancarkan Hytelnet. Ini diikuti oleh perkembangan global internet dengan world on-line melalui world.std.com dan ini menjadi penyedia capaian Internet dial-up komersial yang pertama.
Tahun 1990 juga telah memulakan aplikasi mesin kawalan jauh yang pertama apabila John Romkey menyambungkan Internet Toaster kepada internet yang dikawal melalui SNMP. Penemuan Romkey telah menjadi isu hangat di Interop.
Pada tahun 1991, Wide Area Information Servers (WAIS), dimajukan oleh Brewster Kahle, dan dilancarkan oleh Thinking Machines Corporation. Paul Lindner dan Mark P. McCahill dari University of Minnessota pula melancarkan Gopher. Sementara itu, Tim Berners-Lee membangunkan World-Wide Web (WWW) dan dilancarkan oleh CERN dan Philip Zimmerman melancarkan PGP (Pretty Good Privacy).

Menyedari perkembangan pesat yang berlaku, US High Performance Computing Act (Gore 1) menubuhkan National Research and Education Network (NREN) untuk menyelidik dan memajukan teknologi rangkaian.
Pada masa yang sama, backbone NSFNET dipertingkatkan keupayaannya kepada T3 (44.736Mbps) dan menyara trafik sehingga 1 trilion bait sebulan atau 10 bilion paket sebulan.

Pada tahun 1992, Internet Society (ISOC) dan World Wide Web (WWW) diperkenalkan oleh CERN. Pada masa itu, bilangan hos sudah mencecah sejuta buah. Backbone NSFNET telah dipertingkatkan sekali lagi kepada T3, iaitu pada kelajuan 44.736 Mbps.

Pada tahun berikutnya, InterNIC telah dicipta oleh NSF untuk membekalkan perkhidmatan internet secara khusus, iaitu perkhidmatan direktori dan pangkalan data melalui AT&T, perkhidmatan pendaftaran melalui Network Solutions Inc dan perkhidmatan maklumat melalui General Atomics/CERFnet. Pada tahun 1993 juga, White House dan United Nation telah berada dalam talian internet. Di samping itu, organisasi perniagaan dan media mula memberi perhatian terhadap kemampuan Internet. Di Jepun, InterCon International KK (IIKK) menyediakan kepada Jepun rangkaian komersial internet yang pertama pada bulan September 1993. first commercial Internet connection in September. Dengan mengambil manfaat litar suwa yang disediakan oleh IIKK, TWICS telah memulakan penawaran terhadap akaun dial-up pada bulan Oktober. Apabila perisian Mosaics diperkenalkan, penggunaan internet telah meningkat secara mendadak. Ia meningkat sehingga 341,634% setahun bagi penggunaan WWW dan 997% bagi penggunaan Gopher.

Tahun 1994 menyaksikan perkembangan mendadak penggunaan internet. Masyarakat mula membuat capaian sendiri dan kedai-kedai maya mula wujud di internet. Internet terus berkembang sehingga kini, terutamanya WWW. Penggunanya terus meningkat menjadi lebih dari 50 juta orang. Angka ini dianggarkan akan melebihi 200 juta orang pada tahun 2000

***okies.....habis dah.....***

HEY OH!!

oh-la...HEY OH!!..MERY XMAS AND HEPI NEW YEARR!!! tinggal beberapa hari lagi..okies..:)

'my bckgrnd music>>HEY OH by TRAGEDIE<<...

Here are the lyrics+(english)....**so dapat la faham ape maksud sebenar lagu tu..okies^_^*

Ho ho ho ho ho
Ho ho ho ho ho
Ho ho ho ho
Ho ho ho ho ho

{Refrain:}
Est-ce que tu m'entends hey ho !
Do you hear me hey ho!

Est-ce que tu me sens hey ho !
Do you feel me hey ho!

Touche moi je suis là hey ho!
Touch me, I'm here hey ho!

ho ho ho ho ho ho

S'il te plais réponds moi hey ho
Answer me please

Un geste suffira hey ho !
A gesture will suffice hey ho!

Est-ce que tu m'aperçois hey ho!
Do you see me hey ho!

Ho ho ho ho ho ho

Ca fait longtemps, qu'en bas de ta fenêtre
I'm under your window for a long time

J'appelle vainement mais personne ne répond
I call in vain but nobody answers

Fais juste un signe pour montrer que t'es là
Make a just a sign to show that you are there

Ho yé ho ho ho ho ho

{au Refrain}

Déjà deux heures qu'en bas de chez toi
It passed two hours under your home

Je cris ton nom mais personne m'entend juste un signe suffira
I yell your name but noboy hear me, just a sign will suffice

Lève la tête ho ! Regarde qui est là
lift your head ho! Look who is there

Ho ho ho ho

Ca fait longtemps, qu'en bas de ta fenêtre
I'm under your window for a long time

j'appelle vainement mais personne ne répond
I call in vain but nobody answers

Fais juste un signe pour montrer que t'es là
Make a just a sign to show that you are there

Ho yé ho ho ho ho ho

Déjà deux heures qu'en bas de chez toi
It passed two hours under your home

Je cris ton nom mais personne m'entend juste un signe suffira
I yell your name but noboy hear me, just a sign will suffice

Lève la tête ho! Regarde qui est là
Lift your head ho! Look who is there

Ho ho ho ho

{au Refrain, x3}

***layan...heeee..hohohoho mery christmas and happy new year!!..

Thursday, 18 December 2008

DARA BAJIK dun by perdana307

kemari kelas batal..so, ulih la aku ngemas rumah kami..kala ke free..dah abis ngemas rumah ku on9 la baka biasa....sambil nya ku muka la real player ku...laban dah selalu ninga lagu bala urang putih..so,aku ngiga la lagu2 lama ke bc simpan ku dalam 'peti besi' lagu2 aku..enda memukai aku tetemu ke lagu2 iban(mp3) ke diburn abg ku suba time aku cuti...enda sedar pan bc lagu iban dlm laptop ku to..so aku cuba ninga la.....

semua lagu2 ke bc ba dia enda entu temu aku tajuk laban enda dinyatakan..ka lagu flora ja ke dikelala aku....tapi laban ati dah tekait ninga lagu siti nya(dara bajik) aku suba search la ba utube..rupa2nya tajuk ia dara bajik ke dibai joe merudi...apalagi dah la free..so aku ngaga la video berserta lirik bercurak2 baka enggau bansa bukai ga..hehehe..dah nya upload ku ngagai utube...so ba baruh nya la hasil ia.......sama2 meda meh k...stidi chak!!..hehehe^_^:):)



kati baka wai??? hehehehe....hope u all enjoy okies**^_^**nyteee..pgla bc 2 iti quiz ku...so..mesti studi mlm to ngarap ke nemu ngaga..amen.....^_^*studismart*^

3 benda yg saya idamkan::))

enti ka nemu nama utai ke amat2 diingin ke anak 'jantung' ku to??hehehe...gaga mat anak ati enti bisi perengka baka ba baruh to ney...okies^_^


to meh kerusi serbaguna bagi workaholic......aku pan ka ga..senang serta jimat masa..hehehehe....okies..sapa ka meli tau ga madah..hehehe


hohohoho..to siti..robot ke dikumbai urang motoman..ia ulih masak burger and utai bukai ga..aku bnung dalam proses ka nempah to...hahahaha...dalam mimpi ja la..kuikuikui...lazat and sedap burger ia nya..lapar memalam ari to..meda nya..hehehe


nya to siti gik...amat stidi enti bc utai baka to..nibuh kiruh semua bc dalam satu....enti enda entu past ka ngena ia bisi ari telih jari laban..so, slow n stidi la..heheheh....semua alam tempahan..(dalam mimpi meh..kekek)

like father like son^_^

keni runding kita enggau gambar to...hahahaha...nyamai mat neyy..betunda2..







aku pan enda nyangka bc ngambi gambar lebih kurang enggau temaba ats nya masa ku cuti sem empai lama ke udah....just tukar mimit ja tajuk ia ngagai "anak baka ibuk"..hihihii..kasih meda ka mat ngemai aku ngambi gambar...[apalagi aunty ia to pan sg ka beambi ke gambar...so aku ngasuh la seduai anak menyadi ku to nunda nama skil gaga aku...dah nama anak mit semua utai tunda..ish2..bc geli ati ga maya meda gambar to baru...hehehehe







***enda berasai nyu tuai setuai ga aku ney^_^....nadai ulih ka kelalu manja gik enggau bala bro2 and kakak ku......tapi aku plak kena meri 'kemanjaan' ku ngagai bala ank menyadi ku^:).....apa2pun memang sida ia manja amat ngau aku....hehehe..biasa la 'aunty mit' sida ia to sg paham bha..kuikuikui..okies..!!

Pengawa sebedau Krismas**

oh-la..mery christmas and happy new year ngagai semua!!!!!! 2 minggu yg lepas, tua kaban ku ana raun gai kl meli perengka baju ke ka kena tym xmas ila..kebatang endar meli topi la..lalu ka mantup ke tenggup makai..utai ke enda empa laut nya..hihiapalagi datai ja terus order lalu makai..hihihi..satu ari musing kl^_^:)

baca ja meh baruh dia okies!!!


chrstmas tree ke bisi ba depan pavilion....manah amat gamal..enda sabar ka klik2 depan ia..hhihii


************************************************************



hohohohoho...to la indu ke menemani ku raun-raun ba kl din..miss ANA!!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


GAMAL anak urg nyema ke tupi xmas^_^
motif tua ana gai Kl hanya ka meli tupi xmas....tapi tua ia hanya merancang...last2 nyu tekuing lalu meli baju sekali..hihihi..abis kedai ba sekitar sungei wang pusing tua ia...sesais..lo..:)










oh-la....mayuh amai urg begambar ba depan chrstmas tree to..
aku pan enggai muai peluang bha..cantek amai pokok nya....
1..2...3..klik!!












waduhh,...cantik banget sihh!!!
mayuh macam pokok xmas ke udah siap dihias dijual urg ba kawasan to...
rega bala sida ia pan bulih tahan ga..ats ari rm3k memagang..
tapi sigi manah la..hohoho










berlatar belakangkan chrstmas tree ba dalam KLCC....aku n ana sanggup bedarat ari kawasan bukit bintang ngagai klcc to gara2 ka begambar ba dia..
nadai ngira pengelelak kaki....
udah begambar nya terus ngambi bas ngagai kota raya..
dah enda larat gik bejalai..nyu enda ulih nyadi starring gik..hehehehe









**************************************************

datai ja tua ia ba kota raya, ari pan ujan..1st ujan renyai2 ja..so, agi cool la bejalai...kebatang endar tua ia ka plai ngagai sh alam ngena bas ari pasar seni.tapi enda nemu ni jalai ke nuju pasar seni...(tusah2)..leka ujan pan nyu majak besai...dah nya tua ia nanya urg keni ka ngagai pasar seni..tapi urg ngemula ke tua ia..ukai siko ja madah salah..ni nda ngasuh tension agi..last2 bc guard ba public bank ke enda jauh ari kwsn tua ia ke sesat nya.. baru madah betul2..thanks pak cik^_^


sambil tua ia sesat nya...ujan sigi sentiasa lebat...baju aku nyu basah magang..baka ke berendam dalam sungai..ka pen enda..tp still cool bha....nyadi kenangan manis aku la nya..hahahah..sempat ga ngambi pic neh..hahahaha tusah2x











ukai nya aja..tym bejalai pan tapak selipar aku tanggal gak..nyu baka urg cacat aku bejalai..sementara empai tetemu ke kedai kasut..nasib mansa jukebox..singgah dia lalu meli selipar murah ja la..huhuhu:)..mal ga kl enda tau ujan mimit lalu banjir kilat...so, nya la kisah sesat tua ana..ngelama to ngemuruk kediri enggai bejalai..nyu ati ka nepan tren aja enti ngagai sesuatu tempat..^_^









---------------------------------------------------------------------

enda sah kan bejalai enti nadai ngetu makai..hehehe wajib bha..^_^..dalam keadaan basah kuyup nya tua ia ngiga kedai makai ke enda tempias...nadai arah tuju tua ia jalai lurus ja..1st tua ia ka makai ermmm'...nemu2 ja la..(utai ke enda tau diempa laut nya lo)..tapi laban ari ujan nadai la..dah nya tua ia tamak ba siti lorong..enti nitih ke pemersi utai dia..amat tusah ku ka madah nyu baka nama o?? enda nemu ku nyema ke ia, yg kompom bau sigi amat bau la..hihihi..ba ujung lorong nya bc kedai makai..so tua ia makai ja la ba dia..aku makai laksa and ana makai mee kari..ka pen enda perut nyu dah begeriuk..tym aku makai nyu tepeda ke siko cit tanah benung belanda ba sebelah baruh kutak ke betugung..amat x bergiling pala..hahaha..makai ja2..anak iban bha..kakakaka

gambar ba baruh to sebahagian ari gambar kwsan tua ia makai nya...aku makai nunga tong gas nya la.......tapi sentiasa full enggau pelangan..enggai bula amat kenyang ku makai dia...nyamai laksa ia..urg pan enda putus makai kia..so...enda la ketinggalan enggau urg nyepi masakan kedai nya..hohohoo:)





nyaaa......,,nya bala mangkuk tua ia dey..nyu licin...hihihi..pejam ja la mata maya makai..anang mayuh tai fikir..enti enda..ukai aku enda puh meda bala cit begagai..kuikuikui

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...