top social

Thursday, 30 April 2009

My Sweetest Day!- [30/4]

halo semua....lama enda betemu..enda berasai peda dah ga tuai ku ney heeeeee:..yang paling best-today is my bday!!..bday gurl la kiranya kan...[sweet 20..cewahh!!]

sebenarnya bila jam tepat gai kul 12 tgh malam kemari ku rasa sedih amai2....kebanyakan kawan2 ku ke jauh ari ku dah send mesej 'HAPPY BDAY' gai aku..tapi kawan2 housemate ku buat muka selamba ja gai ku....nadai siko pun ingat pasal bday ku....nyu baka urg putus cinta ja asai meda reaksi bala housemate ku ngaga muka selamba bakanya...{ke lagu ja la..hehehe}..biasanya enti bc bday salah seorg ari kami sure pukul 12 tgh mlm kami celebrate sambil makan2....last2 ku madah gai kawan2 yg aku ka tinduk awal mlm nya...[sebenarnya terkilan mimit la ku mlm nya..kuakuakua..-org jauh2 ingat bday ku tp kwn2 ke sigi 'setoto and sebantal ngau aku tiap2 mlm nadai siko ingat..huhuhu-sedih la kunun..keeee]

tapi....bila ku dah ka tinduk....kawan2 ku ngucap bday gai aku...dah nya sida ia mantai ke muffin bagi menggantikan kek bday ko sida ia....[nyu terharu asai taja nadai kek..heeheheee]..then tiba2 kawan ku Niniey nutup suiz lampu sambil nyanyi bday song ramai2..aku pulak nadai nemu rancangan sida ia blurr semacam ja..rupa2nya kawan ku Tqa mai KEK Harijadi lengkap enggau cahaya lilin ari bilik tdo ia..rupa-rupanya semua sida ia berpakat nyadi urg terakhir ngucap bday gai aku mlm nya....kek pun di lalai ke sida ia dlm bilik tdo kawan ku ngambi aku enda sedar akan rancangan sida ia nya....heeeee..berjaya mai rancangan sida ia nya...nyu baka urg ke frust ku meda 'muka selamba' sida ia sebedau nya..kekeke....lagipun sida ia nemu ku terkilan tapi saja ja sida ka meda reaksi ku....^_^ sampai nya ja la cerita ka kongsi ku....cerita lepasnya biarlah rahsia..heeee;)


=present ari cua,niniey & fathi....so ku namakan 'anak' ku to enggau NIFACU..heeeeee muahh!!!!! TQ my plen...bc nganti panggal but ku..^_*)


time aku kena 'bang bang boom' ari housemate ku..heeeee..bru ja ka tinduk maya to...tetiba ja bc bday surprise...(^_*)..terharu la kunun..heee


nya la gambar muffin ke nganti kek bday ku...tapi..kek bday ku ke sebenar bc dalam bilik tdo kwn ku Tqa....ambi bc surprise la ko sida ia heeeeee.....

terima kasih kat sumer kawan2 gue yg sentiasa ada time gue happy mahupun sedih...
^_^-teng qu' veli mas kos b'ing my plen-*luv lynn..


***ka nyimpan 2 btg lilin bday ku sampai tuai.heeee..sempena 20 kunun..heee****

Wednesday, 22 April 2009

aarrgghhh!!!-huhuhu-

akai dai.......!!!

*(..sepanjang minggu to semua hari penuh enggau aktiviti..antara pengawa penting ke 'wajib kerja' aku ulih ga baca ba baruh nya enti rajin maca..heheh...[ayat2 ke tulis ku nya pan enda entu 'behapa' endar..paham2 aja meh..lelak ka mikir ke ayat2 bungai2 tgh malam to....okies:)]

***nya ia dey....; [hari1-hari minggu]
-ngiga bahan(recycle item) untuk project creativity and innovation
[assgnmnt 1] and wajib present minggu depan

-wajib hadir untuk 'menganalyze the flow' pasal event ke dianjurkan oleh FBMP Department ianya event pasal 'launching ceremony for accounting international study trip to surabaya' [enti ku ngau enda ga apa kan..huhu..],

-ngaga 2 asgnment[1 presentation] untuk subject UCS1173 and........yang paling mendebar2kan ati ianya hari enam to aku bc exam MUET..huhhh!!

*luar kuliah plak sibuk ngau
-meeting pasal aktiviti 'Coffee Morning' ke dianjurkan oleh Catholic Student Society [CSS] MSUPTPL maya 26/4/09 to ba CDM [church Divine Mercy] and aku kena nyiap ke bala sida brochures, banner harga, nyiap ke menu..semua kena siap sebedau ari 6 to..huhhh!! and dalam BUP AKTIVITIku, lepas exam MUET, aku kena join meli bala barang masak untuk menu 'coffee morning'...lemai nya aku and ana dtugaskan nguring 150 nugget + sosej ba umah ku dto [mayb lepas nya enggau sunset mass]..Then, hari minggu terpaksa dani kul 5am..coz bertolak ngagai CDM pkul 5.3am...huahuahuahua...agi ka mai mata tinduk time nya..huhuu

apa2pun hari minggu to lepas semua siap...aku ka 'berkasih sayang' enggau katil and bala sida pilow2 ku..heheh....^_^

Monday, 20 April 2009

'sexy lady!' ^_^

haii...sexy x i?? mantap x?...huahuahua


"kalau nak sedap..kena panggang tau!!!..hehehe..suka x? kalau x nak panggang-KFD- je la..hehehe -kentucky fried duck-0_0-


**HEY SEXY LADY!!****

selalu je dengar lagu ni pagi2..bersemangat la konon..-sexy- hehehe:)

Gadis masukkan wang curi ke dlm 'ehem-ehem' hee..

perbuatan seorang gadis yang tengah mencuri wang berjaya dirakamkan menggunakan cctv di sebuah kedai...yang lucunya gadis tersebut mencuri wang kemudian memasukkan wang tersebut ke dalam 'cawatnya' hahahaha-[x pandai mencuri langsung...tapi bila nak pikir balik..tempat yang paling selamat kat situ la kan..hihihi...uueekk..hee]..dan yang paling x tahan..'video aksi' gadis tersebut telah disiarkan dalam sebuah rancangan reality show kat tv...[haru biru pompuan tu..huhuhu..malunyerr..seluruh dunia tgk..sabar je la.."(]



******SUSAH NAK BAYANGKAN KALAU DIA BELI MAKANAN NGAN WANG TU..-CIAN TAUKEY KEDAI-HIHIHI..****

Sunday, 19 April 2009

Lumut nama Obama..


CALIFORNIA - Ilmuwan, Kerru Knudsen, telah menjumpai satu spesies lumut baru. Yang peliknya, lumut tersebut dinamakan dengan nama Obama iaitu nama belakang Presiden US Barack Obama..[stidi mai ga obama..heee]

Pihak atasan Musuem Lumut Riverside Herbarium, Kerru Knudsen dari University of California, menjumpai jenis lumut terbaru ini ketika melakukan survey mengenai keragaman tanaman lumut di Santa Rosa Island, California pada 2007 lalu.

"Saya menamakannya 'Caloplaca obamae' demi penghargaan saya terhadap presiden kerana beliau telah memartabatkan dunia sains," kata Knudsen. Selain itu, dia juga berkata "Saya membuat final collections of C. obamae semasa minggu akhir bagi kempen Presiden Obama dalam pemilihan bakal Presiden AS,"

Seperti yang dinyatakan oleh Live Science, Caloplaca obamae tumbuh atas tanah.Menurut hasil kajian, lumut ini dihasilkan oleh fungi and algae yang hidup bersama. Terdapat hampir 17 ribu species lumut di seluruh dunia, 1,500 species di antaranya adalah berasal dari California. Sementara itu, lebih daripd 300 jenis species lumut banyak dijumpai di Santa Rosa Island, hal ini tidak menghairankan kerana lumut merupakan tanaman asli yang tumbuh di sekitar daerah tersebut.:)--nya aja meh dulu k---hehehe***

****bisi siti jenis padi kami semenoa ba selangau din nama 'Indai Melaya'..urang madah, asal benih padi nya ari Indai Melaya..mayb ka menghargai 'jasa' indai melaya to tadi,so padi nya pan dinamakan enggau nama kangau ia...[sebenar ia nama anak ia Melaya nya ke popular gik kan..hehehe...aku pan ka ga...tapi benih jagung...JAGUNG ACIAPAI..empa tunu best arr..kekeke;)*******

kfc


alahai...ingat balik dr cuti sem haritu nak diet...tp bila tgk mknan kat ats tu..dah x ingat dah D.I.E.T...hohohoho...sebenarnya kawan sya yg beli semua tu..masa tu saya dah makan kenyang dah..tp apakan daya cian plak kalau x makan..dahla percuma tu..hehek!!..[memang nak mkn pun....malu2 plak! wakakaa!!]



ollooo...seketul jerr ke???hohohoho...cukup la kan...[enda tau bam..mali!..hehe]


*****terimas kasis naza bcoz sudi 'melanja kmi makai' kfc...heeee..nak lagi!!nak lagi!!***

Thursday, 16 April 2009

yuyeaaaa..I've got my new glasses..heeee')

**o0_0o**....[0_0]'....**o0_0o**

ukai ka nunjuk2 ke 'cehemin mata' 'bahu' gue to la..tapi just ka nanya if they' looked ok on me...:)neway tqtq('heheh!...sebenarnya cermin mata to beli aku ba bonita [rm25]..colour cermin asal ia pun hitam..kira cermin mata hitam la...kekek..tapi aku suka meda bingkai and design ia la kunun..then, aku ngagai Spectrum Optic [kedai cermin mata ke selalu endur aku ngau kwn2 ku nukar lens] datai din aku minta tauke kedai nya nukar power cermin mata nya gai power mata ku...so abiz 'cehita'..lagipun jimat mimit..nukar power ia just rm60 ja..[sebenar ia bc mahal mimit la..tp ku janji promote kedai ia enti ia magi murah..so bulih la rm60..tqtq]


nya ia dey..")..0_0...Everything's so clear!..baka sapa oww?? uummm.....??


oppsss....nunjuk ke angin aja lwow..heheh...saja ja la..ambi bc 'setail' maya begambar ngena 'cehemin' mata 'bahu'..kuikuikuikui....[ssyyyss..anang ragak k!]


nya ia!! Here's a still picture of my 'tusah ka madah' in my new glasses....


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
my old glasses..[o_o]')

*dapat yg baru, yg lama still gue sayang lorr"....tapi tym to aku rasa 'cehemin' mata lama ku to merajuk kot...ukai apa la, puas ku dah ngiga ia tapi alu empai temu..enda ingat dini ku 'ngasuh ia belalai'[nyimpan]..Never Give Up, i'll cari U sampai dapat..kikiki..

****New design, new look (maybe).*****0_0

Muka Baru

buat pengetahuan semua yg sudi singgah kat 'teratak' aCiaPai, [cam nak buat pengumuman penting plak]....ini adalah kali ketiga aCiaPai tukar bckgrnd semenjak 'teratak aCiaPai' dilahirkan secara sah pada Feb 2008..trimas kasis 2 u all....okies..:))

1. azam baru..[menjadi wanita sejati..perrgghhh!!!!..kekek..]


2. meninggalkan seribu kenangan..^_^..[kenangan yg lebih dr seribu tu aku bagi kat korang la..heee]..


3.1st 'free template' aCiaPai [selain dr template yg disediakn olh blogspot]


I love my past. I love my present. I'm not ashamed of what I've had, and I'm not sad because I have it no longer. nikmatilah apa yg ada..cewahh!!

Tuesday, 14 April 2009

Siapa Mereka-"Pengegar Dunia Internet"!!

Larry Page dan Sergey Brin

Google ditubuhkan pada tahun 1998 iaitu ketika Larry Page dan Sergey Brin berusia 24 tahun. Mereka rela drop out dari program kedoktoran komputer mereka di Stanford University untuk mengembangkan Google. Pada awalnya mereka tidak mencari keuntungan dari projek itu. Mereka hanya mahu membantu orang ramai untuk mempermudahkan mencari sumber informasi dan data di dunia maya. Kini Google.com dianggap sebagai mesin pencari terbaik di dunia. Google menenggelamkan pamor Overture, LookSmart, InfoSpace, FindWhat dan Ask Jeeves.Kini, sekitar 300 juta orang membuka Google setiap hari[sya tgh buka google juga ni..heheh].Google boleh diakses dalam 88 bahasa.

Wall Street, bursa saham AS, kemudian berebut atas saham Google, yang kini di atas 500 dolar AS. GoogleWords dan Google’sAdsense pula menjadikan Google sebagai peneraju utama bagi perusahaan pemasangan iklan. “Menjadi yang terbaik tidak menjadikan kami terlena. Malah sentiasa beringat,” kata Larry,si Presiden Produk Google.Selain itu, Googleplex juga pernah dinobatkan sebagai tempat bekerja terbaik di Amerika pada tahun 2007 oleh majalah Fortune..

kisah kejayaan Larry Page dan Sergey Brin harus dicontohi.Sesuatu yg serdahana jika disertai niat yg mulia,kerja keras dan intergriti kerja yg tinggi, akan menghasilkan sesuatu yang superb/istimewa. Google yang mereka tubuhkan telah terbukti membantu ramai orang dalam mencari apa2 sahaja yg diperlukan dari internet.!!..emm



Jerry Yang dan David Filo

Pada tahun 1995 kedua-dua orang ini telah mencipta Yahoo!, mesin pencari yang merupakan saingan terdekat Google. Jerry berusia 26 tahun dan David Filo 28 tahun ketika mereka mencipta Yahoo! Kedua orang ini sekarang mungkin lagi hangat diperkatakan setelah Microsoft menawarkan tawaran sebanyak US$44.6 something billion untuk mengambil alih Yahoo!.[.waaaaww...!!











Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim

pada pertengahan February 2005, 3 sekawan - Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim ingin berkongsi video makan malam mereka dengan beberapa teman di San Fransisco. Tetapi apa yang terjadi adalah diluar dugaan, ketika mereka cuba mengirim salinan video tersebut menggunakan email, mereka mendapati penolakan dari mail server kerana saiz file video tersebut terlalu besar. Akhirnya mereka sepakat menubuhkan web yg boleh berkongsi gambar mahupun video dengan kawan2 serta dunia. Akhirnya YouTube merupakan the biggest video sharing website on the internet.

Belum genap 2 tahun, Youtube akhirnya dipinang oleh Google, pada 16 Oktober 2006. My Channel





Tom Anderson

Tom Anderson menubuhkan MySpace pada tahun 2004 iaitu ketika beliau baru berusia 23 tahun. MySpace Merupakan jaringan sosial number 1 di dunia dengan lebih daripd 100 juta pengguna, beliau mungkin tidak sekaya Mark Zuckerberg [CEO Facebook], tetapi beliau tercatat sebagai pencipta jaringan sosial yang paling luas digunakan di Internet.

*^*confuse ngan email yang digunakan utk myspace..apalagi password..huhu..cian kwn2 myspace gue..**





Matt Mullenweg

Matt Mullenweg berusia 19 tahun ketika dia mencipta platform blogging yang kini digunakan dimana-mana. Ia menubuhkan platform blogging WordPress pada tahun 2005, dan sejak itu blogosphere pun mulai berevolusi[cewah!!]. Orang ramai mula berpindah dari MovableType dan platform lain ke WordPress kerana platform baru ini memang mudah dipakai dan selalu diupdate dan terus meningkat.













Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, mahasiswa universiti Harvard merupakan CEO Facebook[online social website].Idea kreatif Mark untuk 'melahirkan' Facebook tercetus dari dorm roomnya di Harvard pada 4 Februari 2004,iaitu ketika beliau berusia 19 tahun. Pada mulanya Facebook hanya diperkenalkannya di 'wilayah' Harvard sahaja..namun selepas mendapati lebih dr 2 per 3 siswa Harvard mendaftarkan diri di Facebook, Mark membuat keputusan untuk menyebarkan Facebook ke university2 lain. Dia telah meminta bantuan teman sebiliknya, Dustin Moskovitz.Kini Facebook telah menjadi saingan terbesar MySpace.[nak lebih mengetahui mengenai Mark Zuckerberg & Facebook search je kat google ek..heheh malas nak tulis manyak2!!heee:))] saya pun x ketinggalan untuk 'merasai' kehebatan Facebook..bagi saya Facebook simple,ringkas & mudah!..

**saya dah lama daftar tapi x aktif..baru mula nak jinak2 la ni..hehehe..add la sya kat My Facebook







Blake Ross
Pada tahun 2003, Blake Ross menubuhkan Mozilla ketika dia baru berusia 19 tahun.Sejak itu, Mozilla tumbuh sangat pesat, ramai pengguna Internet 'tergoda' untuk menggunakan penjelajah Firefox Mozilla mereka sendiri, yang terbukti lebih mudah digunakan jika dibandingkan dengan kebanyakan aplikasi web yg lain. [bagi saya, sya suka and selalu gunakan ScribeFire kalau nak posting sesuatu kat blog.. mudah!..tanpa buka blog tapi still boleh posting..janji ada Mozilla..cewah!!]





Pierre Omidyar
Pierre Omidyar mula menubuhkan eBay [tempat lelongan online sedunia] pada tahun 1995 iaitu ketika beliau berusia 28 tahun. Ramai orang menghargai penemuannya, sehingga mendorong eBay menjadi platform dunia.


[Salah satu yg pernah saya baca dan menjadi kontroversi ialah mengenai koleksi barang2 kesayangan keluarga Victoria and David Beckham telah dilelong oleh org gaji mereka di eBay tanpa pengetahuan mereka sekeluarga dan menyebabkan Victoria sangat sedih kerana org gaji tersebut merupakan org yg paling dipercayai oleh keluarga beckham..*org gaji menafikan segala tuduhan terhadap mereka dan percaya bahawa mereka telah difitnah oleh org yg x bertanggungjawab!!..alahaii bergosip plak gue..huhuhu..]

di sebuah pantai.........

Semester Baru

olla

agi enda laun ngucap happy EASTER ngagai bala ke nyambut Easter..:)

Dah beberapa ari ku nda muka 'aciapai' coz agak busy enggau
semester baru (dah abiz cuti dah....)...kemari ngambi result and sarito dah mula kelas..btw CPA & CGPA gue meningkat and still ats 3'...gambate2!!^_^"

...... ....... ......................:**'_)*

okies..slmt magang2 semua!!(macam2 selamat bc dia)..kekek..







Sunday, 5 April 2009

Nama Pengawa??

alkisah...tersebut la kisah si buaya dan si kancil..heheh xder makna nya nak citer2..kekek!

sebenarnya baru lepas pulai ari funfair ba TODAY'S mrkt,Masai ku to tadi....sebedau nya gai bday party ba umah kaban....yg paling ku enda ulih tahan tym ku niki utai ke mencabar ucu jantung ku to-asai ke luput idup baru ku nepan nya..-huhuhu....sema jaku asai ke ditikau ke urang ngagai TESCO kin[TESCO semak ngau tempat funfair/TODAY'S nya]..tapi best ga tai mencabar kenya taja labuh air mata lbn rawan mai..hehe..**enti ka nyepi asai tikau urg ngagai TESCO kena meli 3 token** satu token=RM2..so jumlah siku org masuk = RM6.. mayuh ga main bukai ke join ku td.. tp ukai tai ke ngasuh anak jantung ku labuh..hohoh**jera suda saya**..sarito ja la jera..hari bukai main nya baru..xoxox:))

**baruh nya gambar indu ke bnung cuti sem..bru plai ari funfair ko ia..hhehek!!**


isin2 ja la kunun..heysehh!! (*_*)


taadaaaaa!!!! peace..:))



uuiihhh...apa lak syysss2 nih!!..kongsi2 sikit..xoxox..


aikk satu kes blom selesai..nama gak pengawa bakato..nadai pengawa gik la nya..hehe..okies..slmt ujung minggu!!:))

**nya ia black**

Saturday, 4 April 2009

Belajar Bahasa sambil kering gusi:)

Belajar BAHASA JEPUN

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA

03. Yang bisu - KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA

05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO

06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI

07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI CIPUTBABI

15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOOL BAUKARI

**perkataan ataupun nama yang terdapat di atas tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati. Kalau ada pun hanya kebetulan sahaja.'A'AA....

--------------------------------------------------------------

****Belajar ucap selamat dlm BAHASA KOREA..:))

selamat pagi - ram kang yang..

selamat petang - sam kang yang..

selamat malam - kang kang yang..[*_*}..[ENDA ENTU BERAPA TAI TO!]

--------------------------------------------------------------

**kalau difikirakan bahasa inggeris tu pun lucu juga kan:)
Lucu yang macam mana lo??? tunggu la aku tengah pikiak ni..T_T

aaa......

contohnya kalau huruf dauble oo seperti BOOK kita akan sebut BUK' kan..
kalau kita nak sebut CUT pula kena sebut KAT..yang herannya kalau kita baca PUT..bunyi sebutan kita still lagi PUT kan..kenapa x PAT pula>>(cakap iban pat = pahat kekeO_O)

kalau AIR ertinya udara kan...[still normal la just lari sikit je...air yang lari2(tersejat)ke awan..sampai sane nak buat transpormasi la pula tu pasal owg putih kata AIR tu udara..***SCIENCE TAHAP -1***t_t]

kalau kat negara jiran kita PAPI tu maksudnya ayah..tapi kat negara owg putih sana PUPPY tu anak anjing..kalau BUFFALO maksudnya kerbau.(jika kita baca 'bafalo' laju sebutan kita mudah tersasar jadi BAPAK LO!..betul x??*_)]..kalau COW [kita sebut KAU] maksudnya lembu/sapi...Rumusannya...PAPI ANAK ANJING, BAPAK LO KERBAU, KAU LEMBU..hehehek>>keep smile^_^

selain tu..cikgu BI sya dulu ajar kalau buku tu satu kita kena tulis A BOOK, tapi kalau buku tu dua kena tulis two books..[nape lak kena tambah s ow..kekek].bayangkan kalau kita nak tulis potato yang banyak xkan nak tulis jadi potatos kot.[teringat kat penyanyi Hetty Koes Endang yg nyanyi kat perkahwinan siti...]..tomatos...ekkk..tomatoes la..kekek:))

Wednesday, 1 April 2009

Happy April Fool days







huhuhu...geram kena prank' ngan kakak pagi td...rupa-rupanya april fool oww..!!

xoxox&*(

*berjaya kenakan ANA, NAZA and FATHI..kekeke..*_T..[jangan gtau si P---R ....huhu]

Lihat jerr..:)

hello...pelukis tu nak lukis apa sebenarnya??

hahahaha...faham x apa yg dia lukis tu??**Anugerah Pelukis Kreatif***..kekek!!
_____________________________________________________________

Pesanan penaja utk pic di bawah:

JANGAN..jangan...jangan.....

jangan apa??

Jangan tengok lama2..tak pasal2 korang nampak apa yg x sepatutnya dilihat!!kuikuikui



**sekadar gambar hiasan=tiada kaitan dengan yg org masih hidup ataupun yg nyawa2 ikan:)..*_)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...