top social

Sunday, 28 February 2010

Akrit Jaswal- Doktor Bedah 7 Tahun!!

AKRIT JASWAL

The seven year old surgeon.. Doktor kecil dari India, Akrit Jaswal..lahir pd 23 April 1993. Menurut ibunya, Raksha Kumari Jaswal, kepintaran Askrit dapat dilihat semenjak ia bayi lagi. Tidak seperti bayi yang lain, Akrit sudah pandai berjalan semasa bayi yang seusia dengannya still lagi merangkak. Dapat bercakap pada usia 10 bulan, dan pada usia 5 tahun dia sudah mula membaca buku karangan William Shakespeare.

Ketika umurnya 7 tahun, ada keluarga miskin mendengar kemampuan luar biasa budak yang mempunyai IQ 146 ini, mereka bertanya adakah dia boleh melakukan pembedahan secara percuma kerana mereka tidak mampu pergi ke hospital. Akrit berjaya melakukan pembedahan untuk memisahkan jari-jari yang terbakar seorang budak perempuan yg berusia 9 tahun.Dia mempelajari kemampuan tersebut dari sorang doktor bedah secara automatik. Akhirnya, Akrit dikenali sebagai manusia paling genius di India. Bayangkan belum belajar di tahap universiti lagi tetapi mampu melakukan sesuatu yang mustahil di usia budak sepertinya....[aku tengok kawan aku yg ambik medical science pun dah pening...inikan pulak nak bedah2 orang..huhuhu...resultnya aku bedah mati orang la kalau camni..huhuh..]


AKRIT DI RANCANGAN OPRAH

Ketika usianya 12 tahun dia diterima masuk di Universiti Punjab dan dikenali sebagai mahasiswa yg paling muda sepanjang sejarah India. Dia memiliki buku-buku seperti Gray’s Anatomy, dan buku-buku mengenai pembedahan, kanser, fisiologi & lain-lain. Akrit memberitahu dia dapat menguasai buku-buku tersebut dengan belajar selama satu jam setiap hari. Pada tahun yang sama dia dijemput ke London Imperial College untuk bertukar pemikiran dengan para ilmuwan tentang dunia perubatan. Sekarang dia ingin memfokuskan diri untuk mencari ubat kanser walaupun dia mempunyai kelebihan dalam bahagian-bahagian perubatan lain.

IBU BAPA AKRIT

"[I've been] going to hospitals since the age of 6, so I have seen first hand people suffering from pain," he says. "I get very sad, and so that's the main motive of my passion about medicine, my passion about cancer."

Buat masa sekarang, Akrit bekerja untuk menuju bachelor's degrees in zoology, botany and chemistry.Dia berharap agar suatu hari nanti dia berjaya melanjutkan pelajarannya di Harvard University.









Friday, 26 February 2010

Gergaji Maut


gambar kat bawah menunjukkan badan seorang budak lelaki yg telah dikerat-kerat menggunakan gergaji maut[huhuhu;(]...








maklumat tentang-- mengapa, kenapa dan bila badan itu dikerat aku tidak pasti sebab gambar ni roomate aku email kt aku then pesan supaya gambar ni letak kat blog aku....yg pasti aku edit dahulu..huhu-kurang keberanian aku untuk melihat pics ini;(



credit: gambar diperoleh dr t Kak Ajar]

Thursday, 25 February 2010

MSU Trial Hunt

pics aku ngan kengkawan semasa mengikuti program mentor-mentee...di Taman Tasik Shah Alam.......[emm lenguh satu bdn lme x lari2..0_0....]

ana+me

glup..glup..glup...haus weiiii!!!



akulah "mami"!!!!



suasana-suasana permai [ayat karangkan tahun 3]....huehuehue Z_*



satu mentor[pn.Salbiah]...satu group!chayok2!!

Sunday, 21 February 2010

jawapan kepada tag cik. manish :)

aku dapat tag ni hujung minggu lepas...bila nak blogging ade je benda penting yg lain aku kena siapkan...tu pasal la aku lama tak update blog ni...banyak juga la benda yang aku nak share kat blog ni dah habis tempoh..... ini pun sebab aku menghargai tag yang cik sweety gurl aka c. manish bagi kat aku..ini pun aku curi tme rilek aku nihZ_Z....huhu...tp, lepas minggu ni aku lega sikit la sebab project,asgnments and tutorial dah habis hantar...okies result tag ni ade kat bawah..silakan-silakan.....*_^


1 - adakah anda rasa HOT???
im cool babe!!=) tp cuaca sekrg panas btul seh..uhuuhu...kipas-kipas**


2 - upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekrang!



3 - cerita pasal gambar
ahacks!..itu gambar aku time ikut pertandingan best "shhhhh" Photo kat IBEATYOU.COM dulu...tak sangka pulak gambar aku tu jadi winner....pewitt!! ;P


4 - bila kali terakhir anda mkn pizza?
september 2009...kenangan terindah ngan member-member kelas-mate [DIA-accounting stdnts].......rindu saat2 itu..huihuihui=)..[brapa number pizza ek??]


5 - lagu terakhir anda dengar
tak tahu tajuk lagu tu ape....huhuhu...


6 - ape yg anda buat selain menyelesaikan tag ni
bikin Assignment FAR 1 ++ FACEBOOK--z_z ;p


7 - selain nama sendiri, anda di panggil nama ape
payong 0_0 umbrella..;p [teringat jiran umah aku kat sini..]


8 - tag lg 8 org




9 - siapakah org no.1 kpd anda
orang yang aku berani marah depan-depan!!..selalu dengan aku ketawa terbahak2...berkongsi cerita selimut dan bantal...x larat aku nak tulis banyak-banyak..ape-apepun dia ni my special gurl..! my BFF:)

10 - katakan sesuatu mengenai org no.5
student UITM ;p......sudah pasti rajin blogging coz banyak info2 menarik ade kat blog dia....chayok2!!suka!


11 - no.3 ade hubungan dgn sape?
NICO-- ade hubungan dengan yang no.1..pewwitt!!..[rajin2 lah update blog ande yea si NO.3..HEHEHE]


12 - bagaimana pula dgn no.4
RANTAU L.T a.k.a Jerry...kawan blogging dari 1st aku blogging hingga kini...;p

13 - pesanan kepada org no.6
no6=PEMINAT SEJATI PAINTBALL! - teringin nak tembak orang yang no.6 ni kalau dpt main same-same..heeeeZ_Z

14 - kata2 cinta utk org no.2
oo andy....nama kata cinta itu?..tidak nemu saya..hikhikhik..nemu ney stail jako kitai..0_*

15 - adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan
dua-dua mempunyai blog yg menarik dan selalu menjadi tempat "persinggahan" gue kok! ;P...


16 - berikan 5 yg anda tau tentang org yg mengtag anda
c manish++sweety!
sarawakian--iban cam aku
seorang yg suke colour pink..emm pinky le nih..hehehe
dari gaya menulis ade jugak manjennye ;p
Berilmu!

17 - persamaan antara KAMBING dan LEMBU
dua-dua ada 4 kaki and tak berapa nak "cantik/handsome" dipandang.....,ngembekkk!!!...mbooo!!..... ape-apepun dua-dua sedap kalau masak rendang..[emmm nak g dapur arr lpas ni..=)


18 - prasaan anda wat tag ni
emm.....agak2 mamai sebab aku buat tag ni awal2 pagi[3am++]....lama dah tag ni kena tangguh...xder mase nak blogging..huhu

19 - adakah anda tau si razman itu sengal
razman? emmm..cam penah dengar nama tu??tapi dimana ya??emmm 0_0

20 - GAY or LESS
aku ke?? nak kate gay opcoz ak bukan..nak kata less?? emm LESS tu ape ek??..kekeke saje jew..aku lurus lew!..sekali sekala ade gak bengkok sikit..kuikuikui=)ngak usah pusing dech! ;p

Friday, 19 February 2010

BFF--[madeline,anastasia & niknoridayu]

Gembira btol!!...lama x keluar bertiga camni setelah kawan kitaorg, si ayu busy dengan kerja..aku dengan ana plak bz dengan hal masing2...malam semalam, Ayu datang rumah buat suprise..so apalagi...terus masak2 untuk celeblate bday dia..pastu aku,ana,ayu pg makan lagi roti canai kat kedai mamak sambil berkongsi cerita=).....**geli hati betul time ayu citer kisah dia kerja di opis.adoii!!.....[ade k patut t%rKe#tut besar kt opis..ishish...=)**

emmm=)


Canai kosong
JANGAN MEMBAZIR!


Tuesday, 16 February 2010

Happy 21st Birthday my dear friend, Ayu!!


this is just a simple clip for my BFF, nIcK a.k.a Ayu. I wish you a happy life wif ur famili & frens=).


**February 16th is the day** yeahh...happy bday ke-21 tahun to u gurl--enjoy ur bday!!

i love u always my friend!!

p/s: plz pause my "music playlist" first, before play this video. @_@

----i know that the song isnt meant to be for someone's actual birthday but i like the song..best kan?*_^-----
[oit ayu! aku sempat bg kat ucapan live kat sini..ko jgn x tgk sampai abiz..huehue@_@]


*
*
semoga ayu dipanjangkan umur dan murah rezeki..kalau ada rezeki lebih sikit bagi la kat aku kat sini....hikhikhik..**neway thanks u for being a gooood fren my dear...8_*...btw--video ini je yang aku sempat bagi kat ko ayu, coz aku tak sempat pun nak jumpa ko untuk celebrate bday ke 21tahun ko macam dulu huhuhu..bila masing-masing tak busy kita outing ler same-samez okies.....apapun kalau tengah audit atau betulkan account company orang tu,....ingat makan nanti makin kering..kekeke=)..olrite..best friend forever...!




[[rip MJ**We LOVE U** ]]

Friday, 12 February 2010

GONG XI FA CAI & Happy Valentine's Day!!=) 2010

aloha!!

I would like to wish all Malaysian Chinese out there especially my Chinese blog readers a Prosperous Chinese New Year.This Chinese New Year fall on 14 Feb 2010 also da Valentine's Day --[tahun ini special punya tahun baru lo, hali laya cina jatuh tahun halimau sama valentine ma..manyak bagus wo! *no hard feeling ma*hihi] .....---> 2 my very, very special friend..have a happy valentine's day!..huehue@_@

**2010 is the Year of the Tiger.....lets welcome "mr. Tiger beer"..!! owhh ['n0_*..]
-- dun drink and drive!

GONG XI FA CAI ...... ANG PAU NA LAI?? ^_$

*
*

No matter what language, "I Love You" / "i love food" means the same!..hihihihi.. [be mine v'day lo!!]
-----Xin Nian Kuai Ler, Wan Shi Ru Yi-----angpau2!!


Sunday, 7 February 2010

Banker caught looking at nude photos on live TV news!!






  • A banker in Australia was busted looking at racy near-nude pics on his computer, and his actions were broadcast on live television.
  • The Macquarie Private Wealth employee was ogling photos of Australian model Miranda Kerr, and was seemingly unaware that a co-worker was doing a live television broadcast on the Australian economy.
  • The incident was broadcast on Australia's Seven Network on Tuesday, and the photos could clearly be seen in the background.
  • Finally, the worker turns around and notices the camera, realizing that this might be his last day on the job.


You can check out the video below...



Credit information: http://www.blippitt.com/banker-caught-looking-at-racy-miranda-kerr-photos-on-live-tv-video

Saturday, 6 February 2010

lelaki menyusukan bayi di [Youtube]


hmmmm.....sila lihat bagaimana si ayah menyusukan bayinya..=) *_^





x percaya?? sila lihat video di bawah ini....keke


.....=)



so?? renung-renungkan...selamat menonton...=)


Thursday, 4 February 2010

2nd blogiversary celebration!!!*_^


HAPPY 2nd BIRTHDAY MY DEAR BLOG!!..*_*


How is it possible that it’s been 2 years already?
My first blog post was on January 27, 2008 and I’ve written 375 posts until now.. I can’t believe that I’ve been blogging for two years[*_^ =) I have to laugh when I think back to when I started blogging because I had no idea what I was getting myself into... [main hentam post saja labu!!]

But mostly I want to say THANK YOU to All People who visit, read and comment my blog..*
Thank you, thank you and thankk yoouu...!! **its highly appreciated**


Each of your comments motivate me to continue blogging and better myself each and every day! So, "terima kasih de' arigato gomo da gracias" readers!!!..hehehe **broken rojak!!**




Tuesday, 2 February 2010

alkisah--aku dan periuk steam!!


HEHE

periuk camni pun masuk blog ke??...... harga periuk ni just RM14.90..ok la 2 *_^





sebab utama aku beli periuk ini adalah..;

aku suka mkn masakan steam lagi2 telur masak steam macam yang aku buat kat bawah ni...hehehe!...


oppss,, baru terpe'rahsan tanda harga ada lagi time memasak.')

bahan2 yang aku gunakan untuk masak telur steam itu mudah je...ada kat mana2 kedai runcit atau kedai bukan runcit heheheh...olrite=)

Bahan-bahan:
  • 2 biji telur [kalau nak makan lebih...tambah la lg bilangan telur tu..heeeee]
  • halia dihiris nipis..[kalau nak hiris tebal-tebal pun tak apa...janji bukan letak ketulan halia sudah!..*_]
  • garam secukup rasa
  • perisa tambahan...[aku suka perasa nasi goreng cina seri-aji sebagai ganti ajinomoto...tapi sama juga la kan ada msg 0_0]
  • air semangkuk [mangkuk sederhana kecil je]

Cara masakan:

  1. Pecahkan telur di dalam bekas steam atau boleh guna periuk seperti yg aku guna kat atas.
  2. Tambahkan garam serta perasa ke dalam telur tersebut dan kacau.
  3. Kemuadian, tambahkan semangkuk kecil air ke dalam telur tersebut dan kacau sehingga sebati -[jangan terlebih air nanti terlampau cair]
  4. Kemudian, masukkan hirisan halia serta bawang putih ke dalam campuran telur tersebut [kalau x suka bawang putih..abaikan je bawang tu ganti dengan benda lain yg korang rasa best dimakan--daging kisar pun boleh juga..heee]
  5. Sediakan periuk steam. Tambahkan air di bahagian bawah periuk steam itu then letakkan bekas telur itu seperti kedudukan di atas...
  6. Kemudian tutup periuk tersebut dan tunggu sehingga telur itu masak...lebih kurang dalam 15++ atau 20++ minit..
**boleh taburkan daun bawang atau bawang gorang di atas telur tersebut apabila dah nak masak..=)


Okies selamat mencuba!!!..kalau telur itu terlampau cair dan tak masak-masak....pecahkan lagi telur, tambah garam & perasa dan kacau, kemudian campurkan telur tersebut dengan telur yang cair itu--gaul2--steam semula telur itu---lihatlah hasilnya...kalau x menjadi juga cari maggie..masak je maggie tu dalam air telur tersebut..pastu makan...resepi juga tu..hkekeke*_^=)

*_* teringat kat rumah--..aku suka kalau ayah aku yg masak telur steam nih......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...