top social

Wednesday, 29 February 2012

Today is Leap Day!!!

Today is February 29th or Leap Day!!!

Leap Day only happens once for every four years!!
Persons who are born on leap day, February 29, are called "leaplings" or "leapers."!!
It's time for a Real Birthday~~leapers!!!!

*
*
*

Because Leap Year only comes once for every four years, I thought I would make today as my special day :)) jenggggggg......hehe nak buat gapo ehh?? emm smiling!!

I think I  want to “LEAP” into something new today!
Leap into...........................?? :)= not leap into "crazy" but I'm still me ^_*

Ehemmm!!

Here i wrote.........


I want to leap into the langit and reach for the stars..and if I miss a star then I grab a handful clouds..and still  I want the moon even a lonely moon....aww how peaceful and beautiful are God's creations!!
Thank you for Your grace Lord...*_^


Anyway, don't let today be just another day, make it a leap day..heeeee :))= Happy Extra Day Everyone  ^_^..have a blast..and God bless!!

Love !



xoxo 
Lynn

Thursday, 23 February 2012

Lent has begun....

 I'm a Catholic..

Yesterday was Ash Wednesday, the day which marks the commencement of Lent. Lent, is the 40 day period of fasting and prayer from Ash Wednesday (Feb 22) to Easter (April 08). Anyway, I left work at exactly 6pm and was in Church Divine Mercy, Shah Alam about one hour before the 8pm mass.  I was happy by the way because this is the first time I can sit in front of the altar after four years celebrating Ash Wednesday here in shah alam.The church was fully packed...Okay.. like most people, I have many hopes, prayers and wishes on my heart and I also made a promise to myself to fasting. So, let’s pray for one another that these 40 days will be a time to sharpen our awareness that God is present in our lives now and always.Amen..:)=

*
*
*
"Return to me with all your heart, with fasting, with weeping, and with mourning; rend your hearts and not your clothing. Return the Lord, your God, for God is gracious and merciful, slow to anger, and abounding in steadfast love." (Joel 2:13)


Tuesday, 21 February 2012

Cycling in the rain..!

Pagi sabtu yang lepas, saya pergi cycling di Bukit Cerakah bersama dengan empat orang opismates tempat saya practical. Semuanya bersemangat untuk berbasikal walaupun hujan gerimis..apatah lagi saya memang rasa teruja kerana inilah 1st time saya mengayuh basikal seorang....bahasa senang pahamnya saya tak berapa nak pandai berbasikal...hehe tapi kalau tak mencuba bila pula nak pandai nyeww..betul tak?? :D.. Awal-awal lagi saya dah pilih basikal kecil siap ada bakul pula tuu  :)=  Kalau nak pedulikan pandangan orang lain dan ambik je basikal besar siap ada gear rasanya memang habislah.....emm apa plak yang habis saya pun tak tahu weeheeee!!! Malang tak bau wangi, saya ter-accident di depan taman Kaktus!! Entah macam mana syok mengayuh basikal sambil tengok pemandangan kat dalam taman tu tapi tak perasan kawan kat depan....last-last nak berlanggar..basikal saya dah tak terkawal, brek pun tak terpikir nak tekan dah nervous la kott..akhirnya terjatuh dan tangan terseret kat jalan..hanya yang pernah terseret je tahu bagaimana rasa terseret itu..huhu..apa-apapun saya dah boleh kata Saya Boleh Berbasikal...itu yang pentinggg! :) nak kata pandai berbasikal macam belum sesuai lagi la...:D ok nikmatilah sedikit sebanyak gambar kami di bawah..;p

 
Sebelum cycling dalam hujan...bergambar dulu..;D...hujan gerimis tak henti-henti..rancangan tetap diteruskan walaupun berhujan..;p

bersama dengan dua orang sifu saya, Wani ngan Nita...dua-dua auditor yang manissss..heee:))


Ter-accident!!! Nasib baik lah hari hujan kalau tak..hmmmm lagi SAKIT leww!!

Sapu luka dengan minyak gamat Zarip.."luka diluar boleh diubati..luka di dalam ape ubatnya??? :D

Sempat juga ambik gambar..!! :D

w_w

Kat tempat inilah saya ter-accident....bukan salah saya 100% tapi salah permandangan kat situ cantik :D....So, saya nak pesan~ "Jangan terlampau lalai dengan keindahan kerana disebalik yang indah itu ada pahitnya kalau kita terlalu asyik..:D" heeee

Cantiknyeewww!......background tu yang cantik..;D

Cikgu tengah mengajar laluan berbasikal...heee

hehehe...hihihi..;p

 whoaaayahooooo!!!

Bergambar berdua di atas tangga
Tangan disimpul bergaya sopan..
Tak perlu dikira tangga itu..
Pantunku ke hilir ke hulu...heee :D 
apa-apapun dua orang dalam gambar ni memang sporting n sweet..:)=

Mencari sesuatu di bumi gersang...hehe macam tajuk lagu pun ade..;p
*
*
*
Makan--Kalori yang ditambah melebihi  kalori yang dibuang..hehe!! 


Thank you pak Qyum!..
Inilah dia sahabat kepala gila-gila aku yang sama2 practical kat MHM Associates....bashitaa nomu3 chua noqq!!

Last station~Kami pergi karok kat M-Box!!.. setiap kali ada aktivity karaoke memang sentiasa ada dalam list.. aktiviti feveret..:))

Thursday, 16 February 2012

No title.....

"Where the heart is willing, it will find a thousand ways. Where it is unwilling, it will find a thousand excuses."

~ Arlen Price ~ 


Tuesday, 14 February 2012

Christian The Lion...♥♥♥


 ♥♥ 14 February 2012  ♥♥

Hari ini merupakan Hari Valentine atau disebut sebagai Valentine's Day. Valentine's Day dirayakan oleh umat Kristian bagi memperingati Sante Valentine yang meninggal dunia pada 14 Februari 270. Tetapi ramai yang tidak tahu asal usul serta makna Valentine's Day mensalah-ertikan maksud sebenar perayaan itu dan menganggap hari tersebut sebagai Hari Kekasih sedangkan ia bukan. Selain itu, pelbagai tanggapan serta prasangka buruk terhadap hari Valentine juga disebarkan. Tetapi post saya kali ini bukan menerangkan secara lanjut mengenai sejarah Valentine's Day. Tak perlulah kita mengadili serta mempolitikan sesuatu perayaan untuk sesebuah agama itu kerana setiap agama di dunia ini pasti mengajar umatnya ke arah kebaikan. Jangan terlampau narrow minded dengan sesuatu yang kita tidak pasti dan apa yang sangat penting ialah kita tahu prinsip serta pegangan agama kita kerana itulah akar kehidupan kita.....God bless us :)= !!

So, sempena Valentine's Day kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua erti nilai persahabatan yang kuat antara manusia dengan haiwan yang paling digeruni, Singa, iaitu kisah -- Christian The Lion -- kisah sekitar lebih kurang 40 tahun yang lalu...


Boleh juga baca kisah dia serba ringkas di bawah ni.......

Kisah ini bermula pada tahun 1969 ketika dua sahabat John dan Ace melihat seekor anak singa dijual di Harrods, sedang terbaring kesepian di dalam sebuah kandang berukuran kecil. Mereka membeli anak singa tersebut dan menamakannya Christian kerana selalu bermain di halaman gereja di situ. Semakin hari Christian semakin membesar dan pekarangan gereja serta London tidak lagi sesuai untuk kehidupannya. Dengan berat hati John dan Ace merelakan Christian untuk tinggal di  Afrika agar ia mampu membesar dalam habitat asalnya yang bebas. Setelah setahun berlalu, kerinduan kedua sahabat ini untuk bertemu dengan Christian membuatkan mereka mengunjunginya semula ke Africa. Ternyata di sana Christian sudah membesar dan menjadi pemimpin kepada kelompoknya sendiri dan dikatakan sudah berubah menjadi singa liar. Tetapi rasa rindu mereka ternyata jauh melebihi rasa takut. Apa yang terjadi ketika mereka bertemu??? Ternyata Christian masih mengingat 'kawan lama' dia!! Christian segera berlari menghampiri dan memeluk mereka berdua. Tidak hanya menyambut dengan mesra, Christian juga kemudian memperkenalkan isterinya kepada John dan Ace. ((aww saat ni memang adorable thing i have ever seen!!)..

♥♥♥♥♥♥♥

Dari kisah Christian the Lion di atas, kita dapat menyaksikan cinta tiada batasnya walaupun antara manusia dengan haiwan...Love knows no limit..selain itu persahabtan yang tulus juga mampu bertahan selamanya.. "A true friendship last a lifetime"....seperti kata-kata jiwang ~~ "don't wait until it's too late to tell someone how much you love, how much you care. Because when they're gone, no matter how loud you shout and cry, they won't hear you anymore"~~cewahh pewwiittt...!

Get back in touch with someone today, and spread the love. You'll be glad you did :)= God is all about Love.... God bless..amen!!! :))=



xoxo..lynn





Monday, 13 February 2012

Friday, 10 February 2012

Tips Menjangka Tahun Berkahwin

Aloha...

Dalam sibuk berblog walking..saya rasa tertarik untuk berkongsi mengenai Tips menjangka tahun berkahwin berdasarkan tarikh lahir seseorang daripada blog Nuristimewa.. ;D

Silakan membaca...smile and clear sky..hehehe......

 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Korang tentu pernah dengar mengenai teknik pengiraan nombor tarikh lahir yang boleh mencungkil rahsia sikap dan personaliti seseorang. Tahukah korang bahawa dengan menggunakan Teknik yang sama, korang boleh menjangka tahun korang akan menerima lamaran atau berkahwin? Surprise kan? 



Bagi sesiapa yang dah berkahwin pun boleh cuba teknik ini untuk mengenal pasti sama ada teknik ini menunjukkan jangkaan yang betul atau disebaliknya. Walaubagaimana pun, diingatkan, teknik ini hanya sekadar untuk kita menjangka sahaja. Sekadar untuk suka-suka dan tak perlu percaya sangat. Jangan kata ianya salah satu cara menilik nasib pula. Huhu~ Ok, caranya begini… Saya gunakan tarikh lahir 14 Feb 1984, sebagai contoh… (ini bukan tarikh lahir saya ya.. huhu~)  

LANGKAH 1 Buat seperti rajah pengiraan dibawah. 




Petak barisan pertama; 
Hari lahir: 1+4= 5
Bulan lahir: 0+2=2
Tahun lahir: 1+9=(*10) = 1+0=1 & 8+4=(*12) =1+2=3

Petak barisan kedua; 
Jumlah tarikh lahir + Jumlah bulan lahir: 5+2=7
Tambah jumlah tahun lahir: 1+3=4

Petak barisan ketiga;
7+4=(*11) =1+1=2

*sekiranya hasil tambah, mendapat jumlah 2 digit (cth; 11, 12, 14), tambahkan lagi jumlah 2 digit itu hingga menjadi hasil 1 digit sahaja.


LANGKAH 2 Tambah jumlah setiap tahun dengan mendapatkan hasil 1 digit.
Contoh; 2007 =(2+0+0+7=9).

Jadi;

  • 2007=9 
  • 2008=1 
  • 2009=2 
  • 2010=3 
  • 2011=4 
  • 2012=5 
  • 2013=6 
  • 2014=7 
  • 2015=8 
  • 2016=9 
  • 2017=1 

Dan seterusnya… (kira sendirilah, huhu~)


LANGKAH 3 Lihat balik rajah pengiraan pada LANGKAH 1 tadi.
Bandingkan angka-angka pada petak yang berwarna kuning, pink, dan biru seperti rajah dibawah.



Jika Kamu Lelaki; 

Gunakan angka pada petak berwarna pink sebagai petunjuk tahun jangkaan berkahwin. Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir lelaki, maka angka jangkaan berkahwinnya adalah ‘7’ iaitu pada tahun 2014 (2+0+1+4=7-lihat semula hasil pengiraan tahun pada LANGKAH 2). Walaubagaimana pun, terdapat toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu, boleh jadi tahun jangkaan berkahwin adalah pada tahun 2013, 2014, 2015. (Dah nama pun, jangkaan sahaja…)

Jika Kamu Perempuan;

Perlu membuat 3 jenis pengiraan untuk menentukan tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran. Iaitu, dapatkan hasil digit dengan mencampurkan; petak kuning + petak pink, atau petak pink + petak biru, atau petak biru + petak kuning. Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir perempuan;

  • Kuning + Pink = 5+7=(*12) 1+2=3 [iaitu pada tahun 2010
  • Pink + Biru = 7+2=9 [iaitu pada tahun 2016
  • Biru + Kuning = 2+5=7 [iaitu pada tahun 2014
Sama seperti lelaki, tahun jangkaan ini juga mempunyai toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu boleh jadi tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran adalah pada tahun;
  • 2009, 2010, 2011
  • 2015, 2016, 2017 
  • 2013, 2014, 2015 

Sekali lagi diingatkan, ini hanyalah sekadar jangkaan sahaja okies…


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Sekian....... amacam???? dah ready k nak kahwin? sabor2..;p.........


Thursday, 9 February 2012

a quote for you

"Better a Has-been than a Never-was. But better a Never-was than a Never-tried-to-be." 
-Anonymous-


Friday, 3 February 2012

catching a moment which is passing....

milkysmile  Hello semua!!

Photobucket Saya melihat dan merenung, milkysmile  Saya terpikat dan minat teramat
Dari situ, Saya mula mendalami serta mempelajari  Photobucket  Mata telah menguasai hati

Photobucketmilkysmile
Minda pula mula berfikir dan mencari. Saya simpulkan hanya 1

 
Yes-I-can! :D

Ayat tergantung dan tertanya-tanya? Sebenarnya ..... I am been obsessed with photography!! Saya suka bergambar & menggambar....Saya teringin menjadi photographer..(ceyyyy photographer biase2 tapi dengan hasil luar biasa! hehe xder salah berimagine kan....:)= Photography bukan hanya sekadar paparan image tetapi mempunyai nilai complex serta 1001 memori! (Gambar pun lebih dr 1001 memang leww :)....maybe bukan waktu terdekat tapi saya tahu apa yang saya mahukan :D Berjaya atau Tidak bukan persoalannya, yang penting anda focus dengan kemahuan anda dan jangan paksa diri untuk menjadi hebat kerana hasil yang terbaik adalah dari orang yang tak pernah give up!.. Bak kata omputih, "If you don't try, you'll never know" (perrghh...terasa puitis pula ayat aku kali ni..huehue...emm tetibe fikir olympus pen e-p3 pulak..nak tau tanya mr.google k.gluck yoww!:)=

xoxo lynn..!_!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...