top social

Saturday, 26 November 2016

What I Want Right Now!


26/11/2016



Omelette!! omm nom nom nom.

Ross, I miss your 5-star Spicy Omelette..huhu





Wednesday, 16 November 2016

To My lovely sister...

16/11/16


Birthday Aaron.
Happy birthday my baby Aaron!!!. Aunty doakan semoga Aaron membesar dengan baiknya okay. XOXO.

To my lovely sista,

Aku besampi ke dik ambi jampat gerai okay. Anang ngaga prank sakit yang terlampau baka demalam. It's not funny nemu. Risau aku risau. Dik ka nemu diato ku tengah layan me time. Duduk ngirup coffee and makai bubur ba McD sambil stadi and plan keja untuk pagila. Now blogging hehe. Tapi macam dik enda maca kot entry ku tok haha. Diato jarang orang maca blog. Maybe langsung nadai orang maca blog ku tok kini haha. Tapi enda apa bisi ga nyadi koleksi bacaan ila neh :). Nulis untuk diri empu meh tok kuikui. Ulih kena mulai ke pengigat maya udah tuai hueee. Hobi menulis paduhal.. McD enda entu mayuh orang just biasa2 jak. Tengah focus nulis plan keja pagila sempat ai kopi ku tumpah. So arinya ku stop nulis and start blogging. Ka blog apa pun nda nemu so nya la ku nulis ayat surat ngagai dik, my lovely sista evaaaa hehe sot. Okies aku ka nyambung ngirup kopi ku tadi still berbaki. Hope you get well soon, sis and please come to Bintulu okay. Anang risau ke aku dtok aok. I always try and do my best and put out the best and find the best in me, as well cewahh..orett see ya sista!
xoxo.



Sempat haha

Thursday, 10 November 2016

Resepi Air Soya Simple

10/11/2016

Ini pun satu lagi Post yang di-throwback dari FB.

Yang sebenarnya saya pengemar taufu fah bukannya air soya. Tapi orang cakap, kalau suka taufu fah kena belajar cara buat soya dulu. Taufu Fah asalnya dari soya. Macam manusia juga, kalau sukakan seseorang itu jangan suka dia sahaja perlu belajar suka budaya, keluarga dan yang sewaktu dengannya..hehe merapu plak daa. Okk resepi seperti di bawah. Itu dulu2 punya ayat. Bila baca balik terasa adoii senyum pulak haha..  ;D

Air Soya Simple Je (¬_¬)ノ

Bahan-bahan :

Kacang soya dengan daun pandan.

Cara2 Membuat :

1. Rendam biji soya selama berjam-jam sampai biji soya itu kembang and lembut sedikit. Saya rendam lebih kurang 8jam.

2. Untuk memastikan air soya nanti berkualiti tinggi paling kurang pun lebih tinggi dari tuan punya badan yang buat soya ni pastikan kulit biji soya itu dibuang semasa proses rendaman. Saya tukar air rendaman biji soya ni lebih kurang 5 kali sambil buang kulit soya yang tertangkal. Ibarat soya lupakan kulit la ni..ಠ_ಠ.

3. Pastu bila semuanya kembang kecuali lubang hidung, sediakan blender khas utk soya kalau xde blender biasa pun okay tapi kena kreatif lebih sikit supaya soya kita halussss macam iklan nescafe..toink(〜^∇^)〜

4. Blendkan soya. Saya buat satu cawan soya bersamaan 3 cawan air. Untuk blender biasa better sediakan kain putih yg bersih macam lampin baby yang tak pernah pakai untuk menapis hasil soya yg kita blend tadi. Saya gunakan blender #cornell 4in1. Beli time zaman ada #friendster blom sign up fesbuk. Apatah lagi insta..resepi soya kelaut tasik selatan plak daa..haha kk sambung..

5. Selepas habis biji soya itu diblend, sediakan periuk yg secukupnya untuk masak soya. Letakkan daun pandan kedalam periuk soya untuk lebih sedap dan mewangi supaya bila minum soya itu malam jadi lebih indah dan siang jadi lebih terang #pinjam lirik lagu akim..(⌒.−)=★

6. Tadaaa haruman soya akan merebak itu tandanya soya masak..pastikan semasa masak, bebuih soya tak mendidih sampai kluar periuk..sederhanakan api dapur gaul2 smpai nampak kepekatan and putih soya.

7. Sediakan air gula dan boleh minum panas atau sejuk. ヽ(´ー`)┌
#soya #soybean #homemade #resepiringkasmelalutyanglebih#ngehngeh#weekend#saturday

























Nanti-nanti belajar buat taufu fah feveret pulak. See ya. TQ.

Resepi Kuih Lapis Simple

10/11/2016

Bila Facebook throwback memories, muncul pulak post pasal resepi kuih lapis yang pernah saya buat masa 2014 dulu. So, share sini juga la. (cakap sensorang hehe)

Kuih Lapis Simple Je (ノ*ー)ノ

Bahan2 :

2 Cawan Tepung Gandum,
1 Cawan Tepung Beras
Setengah Cawan Gula (ikut citarasa sendiri nak manis ke tidak)
Secubit Garam
Pati Pandan (ni pun ikut selera sendiri nak pati apa pun boley)
1 Kotak Kecil Santan cair and satu packet santan serbuk yg telah digaulkan bersama dua cawan air (atau boleh gunakan 2kotak santan cair sahaja sekiranya keliru dengan sukatan air santan serbuk )
Pewarna yg dibenarkan (saya gunakan hijau sebab sesuai dgn rasa pandan :)= toink!!

Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan di atas ke dalam blender seperti didalam gambar dan blend sehinga semuanya nampak sebati. Then bahagikan kepada dua adunan (banyak2 adunan pun okay ikut suka) dan campurkan pewarna kegemaran yang berbeza untuk setiap adunan.

2.Sediakan loyang sederhana besar dan sapukan keseluruhan loyang itu dengan minyak masak supaya nanti kuih tidak melekat dan senang dikeluarkan toink2.

3.Tuangkan sedikit air ke dalam periuk kukus dan panaskan sehingga air tu kelihatan mendidih sedikit. Then, tuangkan sedikit adunan kedalam loyang tadi dan tutup periuk and kukus selama 10minit. Jangan tuangkan banyak supaya lapisan kuih kita tak terlampau tebal.

4. Seterusnya tuangkan adunan lain ke atas kuih yg kita kukus tadi dan kukuskan selama 3-5minit. Kena ingat pastikan anda lap wap air yg ada kat penutup periuk sebelum menutup okay. Ulang langkah ini sehingga adunan habis..huee

5. Untuk adunan yang terakhir kukus selama 15-20minit supaya semuanya masak. Siap(^v^). Sejukan dahulu sebelum potong. Nomnomnom...

Ingat lagi masa ni letak kurang kaler hijau..hehe budak baru nak belajar okay la tu hehe...

Tuesday, 8 November 2016

Untitled


8/11/2016

aww meoww!! i like to cuddle too..


Baka aku ngau kakak ku. Everytime ku tinduk sigi skill tok jak selalu. Teringat maya kakak ku kawin suba. Dalam famili semua happy just aku jak enda entu berapa happy laban ndai agik ngau aku tinduk bakatok. Siap ulih nyabak gik maya tinduk haha. Sampai diato ku still rindu ka tinduk merap kakak ku bakatok owh. Bila zaman U, bala kaban pulak nyadi mangsa cuddle enti tinduk sepiak. Enti teringat lawak and rindu pulak bala sida. Ari mit selalu diberap bala ayak ibuk last bila besai nyu nyadi habit merap orang. Maya bc nerima berita gaga or happy kadang ulih jak aku merap orang ke nyampai ke berita nya or orang ke sepiak. Nya kakak ku kala mesan, anang sengapa orang berap dik ila ko ia. Ukai orang semua sama baka kitai. Bc ia ka diberap bisi ia enggai. Kadang bc orang pikir bukai. So, start arinya aku belajar control merap orang sebarang. Tapi bila dik dah nyadi cuddler..tusah ka madah ku haha.. Nangka nya aja meh, nda nemu nama utai ka tulis gik ku hehe..keja2

TQ.

Tuesday, 1 November 2016

Hello November 2016

1/11/2016 -TAKE 5-

Bye October.... Hello November.

Semoga November yang bakal ditempuhi ini baik-baik sahaja. Walaupun sebulan tidak merasa nikmatnya berhujung minggu tidak bermakna hidup tidak ada "life". Ada kawan and famili  yang bertanya kenapa rajin sangat? Kerja weekend ada minta OT k? dan bla bla bla..Apa yang mampu saya buat hanya tersenyum. Bukan saya nakkan duit lebih sampai korbankan hari minggu. Jauh sekali nak kerja letih-letih. Orang cakap rezeki itu tidak semestinya dekat duit. Tapi bohong la kalau tak suka ada lebih duit. Semuanya kerana tanggungjawab. Kalau seseorang dah bagi trust buat anda untuk melakukan sesuatu itu, Tanggungjawab anda untuk menyelesaikannya dengan baik juga. Situasi dia win-win. Apapun banyak benda yang perlu dikejar dalam hidup. Duit atau wang itu adalah salah satunya tapi bukan cara saya untuk dapatkan duit dengan memaksa diri melakukan benda yang diri sendiri tidak enjoy melakukan atau bahasa mudahnya melakukan sesuatu dengan tidak ikhlas. Teringat satu kisah, pernah saya kenal seseorang yang suka beralasankan duit untuk datang memikat. Banyak cerita dan kisah dia dengan duit sampaikan saya tak mampu untuk bercakap atau enjoy perbualan. Hanya mampu senyum dan ia kan sahaja apa yang dia cakap. Mungkin bagi dia itu cara memikat yang berkesan yang pernah dia guna sebelum ini. Tapi bagi saya, saya terus berfikir yang dia ingat saya ni mata duitan. Bagi sesetengah perempuan, dia akan jadi "turn off". Tapi bagi sesetengah perempuan juga dia akan "turn on" hahaha. Saya? kalau orang putih cakap, "I'm an open book. I just can't be read unless someone shows interest in the story" hehehe.

Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama cewah... :)x Duit juga tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya. Siapa yang pernah rasa kehilangan orang yang tersayang akan sangat terasa bahawa waktu itu singkat. So, kalau saya kata saya suka memang betul saya suka. Kalau tidak, saya senyum saja. hehe. Orang cakap the truth is always simple. It’s the mind that complicates it. 
.
.
.
.
Muka 1st November dengan sedikit demam..



QOTD :

"I have learned that you can go anywhere you want to go and do anything you want to do and buy all the things that you want to buy and meet all the people that you want to meet and learn all the things that you desire to learn and if you do all these things but are not madly in love: you have still not begun to live. Do anything, but let it produce joy okay"

SMILE

TQ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...