top social

Tuesday, 31 January 2017

Happy 9th Anniversary To my Blog


31/1/2016

HAPPY BELATED ANNIVERSARY to my blog ACIAPAI :)=


Tahun ni genap 9 tahun dah usia blog saya. Blog ni lahir pada 27 January 2008. Rasa macam semalam. So kira tak terlambat sangat la untuk mengucapkan Happy Anniversary buat blog tersayang ni :). Tujuan asal penubuhan blog ini bukan untuk benda yang terlampau personal. Just sharing benda-benda umum sahaja. Dulu, mula-mula berjinak dengan dunia blog, abang saya pun siap pesan jangan blog benda-benda yang akan menyebabkan anda menyesal di kemudian hari. Masa tu saya baru masuk zaman university, baru dapat laptop sendiri. First laptop saya ialah Laptop Acer. Zaman dimana jiwa tengah panas. Banyak benda ingin dipelajari. Banyak benda ingin diketahui. Sebelum dapat laptop tu, saya selalu habiskan masa dengan baca buku atau majalah. Kalau balik cuti semester, kakak ipar saya sedia maklum akan memberi majalah-majalah baru yang belum saya baca terutama majalah Edisi Wanita. Pernah suatu ketika, masa tu saya masih sekolah menengah, saya berhutang dengan satu Pak Cik India tak jauh dari rumah saya yang menjual bahan-bahan bacaan sebab tertinggal duit poket. Sampai sekarang saya masih ingat lagi setiap hari Khamis saya akan datang beli kat kedai Pak cik tu sampai 5 buku sekali. Bukan apa sebab edisi terbaru untuk buku dan majalah kebanyakannya dikeluarkan pada hari Khamis. Tengok saya je Pak cik tu tau saya akan beli apa. Aishh sekarang jarang dah saya membaca. Tersangat jarang. Last saya beli bahan bacaan pun 3 tahun yang lepas. Saya beli satu buku harga USD84 kat Amazon.com . Lepas beli, balance kat account paypall pun kosong haha. Rasanya itu buku termahal yang mampu saya beli antara buku-buku yang ada. huhu. Banyak-banyak buku, satu novel cinta pun saya tak ada beli. Yang ada pun novel pinjam kat member tapi sampai sekarang tak dibagi balik. haha membe baik punya. Bukan bermaksud saya tak suka membaca novel cinta, saya suka baca, Sekali baca memang saya akan baca sampai lebam. Tapi untuk membeli novel ke arah cinta tu memang saya tak berminat. Lagi-lagi selalu dikecewakan. Kisah cinta sendiri pun boleh jadi novel dah just tak semanis dalam novel hahah. Saya paling suka novel misteri atau novel hantu. Saya dulu banyak simpan novel bersiri dengan genre Misteri atau Horror. Selain tu saya suka baca hikayat-hikayat. Misteri dunia. Selainnya saya suka beli buku resepi and majalah untuk belajar teknik photography and ilmu pasal camera. Dan buku yang paling saya sayang ialah buku motivasi yang ayah saya belikan. Tapi sampai sekarang buku tu kena pinjam tak dibagi balik. Saya pun tak ingat dah siapa yang pinjam haha. Kira adil la juga bila fikir balik. Buku orang pun saya tak pulangkan so buku saya pun entah dimana. Padan muka.

Masuk zaman U, kenal zaman IT, masa untuk buku semakin hilang. Masa saya banyak depan laptop. Saya lebih banyak membaca blog sampaikan saya membuat blog sendiri. Masa tu belom ada account facebook. Tak kenal facebook sangat. Masa awal berblogging tu la saya tahu apa itu black hacker and white hacker. Masa tu juga saya timbul berminat untuk belajar coding. Belajar CODE, HTML and CSS. Saya pernah pergi library hanya untuk stadi coding. Lain course yang diambil lain pulak yang dipelajari. Selain tu saya ada daftar learning code online secara free. Saya kenal group hacker from Indonesia. Saya salute cara dia terangkan sampaikan saya berangan jadi white hacker haha. Bilamana sudah banyak belajar saya try buat sendiri domain. Bila tak menjadi, saya akan print scrn, email and bertanya dekat ahli group hacker yang saya masuk itu. Nasib baik mereka semuanya tidak kedekut ilmu. Banyak blog untuk saya cuba try test. Yang tinggal sampai sekarang ialah Aciapai. Yang lain saya dah delete atau tinggal berhabuk. Bila dah munculnya facebook, ramai blogger menjadi kurang active. Saya menjadi salah seorang blogger itu. Lagipun bila dah start bekerja, saya semakin busy dan ketandusan idea untuk diblog. Saya lebih focus dengan kerja. Balik kerja yang paling best ialah berehat atau keluar dengan kawan-kawan. Jarang dah menghadap laptop. Kalau bercuti saya suka travel. Ingatkan kalau balik travel nak berblog. Itupun dah tak mampu sangat nak dibuat. Banyak kisah menarik disimpan tanpa diblog. Saya hanya mampu membuat photobook yang ala-ala majalah sahaja. Pernah saya order 20 buah photobook secara online. Yang tu hanya perlu bayar and edit sendiri dan hantar sebelum due date untuk pihak photobook print menjadikannya buku. Setiap satu ada 40 pages. Bila busy kerja, saya terlupa due date untuk tempahan tersebut. Semuanya tak dapat disiapkan. Yang pasti ada rugi sedikit disitu. Nasib baik saya beli waktu promotion.

Azam saya tahun ni untuk teruskan menulis apa yang mampu saya tulis selagi ia tidak melibatkan buruk orang lain okaylaa cewah.. 


Gambar Throwback 2015. Ni namanya ayu. Bestfriend ketat dari mula masuk U sampailah sekarang. Sekarang terpisah laut cina selatan jer hehe. Tak lama birthday si kawan ni. Harap2 saya tak terlupa la. Dari dia belom berkahwin sampai sekarang tak berubah perangai bila berjumpa. Thank you kat en suami dia sebab memahami... Pernah sekali, tahun lepas sebab lama tak berjumpa, kami berdua berchitchat sampai ke pagi tak tidur. Dia busy kerja and biz part time. Jadi jurumake-up and jual Pavlova. Siapa nak boleh la PM tepi. Pavlova dia sekali cuba nak lagi. Panjang plak cerita..okay sampai di sini sahaja.

Sekian, terima kasih. Sekarang tengah celebrate CNY, saya pun nak wish Gong Xi Fa Cai buat semua okay.

love,
madeline

Saturday, 14 January 2017

14/1/2017 Saturday/Sabtu


Selamat pagi sabtu!

Saya suka dengan ayat motivasi di atas. Rasa bersemangat pulak menulis pagi sabtu ni. Bila gambar itu berkata, "Jangan sesekali biarkan sesiapa berkata yang anda tidak boleh melakukan sesuatu, termasuk saya. anda mempunyai harapan dan cita-cita, Anda mesti melindunginya. Bila mereka tidak boleh melakukan sesuatu, mereka juga akan mengatakan yang anda juga tidak boleh melakukannya. jika anda mahukan sesuatu, dapatkannya. Masa." (sekali baca period tu datang bulan hihi).

Memang betul. Kita boleh dengar, lihat dan nilaikan pendapat orang lain terhadap kita. Tetapi untuk membiarkan orang lain menentukan hala tuju hidup kita itu seharusnya tidak berlaku. Baik buruk keputusan yang kita ambil itu hidup kita. Jangan pernah menyesal dengan setiap apa yang pernah berlaku. Sekiranya kita gagal dalam hidup bukan bererti kita gagal selamanya. Tetapi sekiranya kita gagal berulang kali dengan benda yang sama, masalahnya ada pada diri kita sendiri. Renungkan dengan mendalam apa silap kita, apa benda yang perlu kita ubah dalam diri agar kesalahan yang sama tidak berulang lagi. Jangan kita terus menyalahkan orang lain melainkan diri kita sendiri. Orang bijak pandai berkata, setiap kegagalan mengajar kita erti manisnya sebuah kejayaan. Senyum. Senyum itu perlu dari hati. Kalau bibir senyum tetapi hati mati, jadilah senyuman ngeri. heee ;p

 Setiap daripada kita mempunyai keinginan, mempunyai impian dan angan-angan. Tetapi tahukah anda bahawa modal utama untuk kita mencapai setiap keinginan atau angan-angan itu bukanlah wang semata-mata. Modal utama kita ialah keberanian. Dalam setiap individu perlu adanya keberanian yang tebal. Keberanian untuk menghadapi segala risiko yang berlaku. Keberanian berdepan masalah. Jangan mudah menyerah atau berputus asa. Yang penting kita perlu gigih serta focus dengan matlamat hidup kita. Biarlah apa orang nak kata. Hidup kita hak kita. Tapi jangan sesekali kita mengejar sesuatu itu sampai mengabaikan benda yang terpenting dalam hidup kita. Terutamanya keluarga kita. Orang yang kita sayang. Jangan sampai seperti peribahasa Melayu, "kera di hutan disusukan anak di rumah mati kelaparan". Maksudnya kita lebih mengutamakan kepentingan di luar dari apa yang sangat penting dalam hidup kita. Kejar kejayaan tapi jangan sampai lupa daratan okay. Bila kita lupa diri, semuanya mudah hilang dan pergi. Jadi, tak perlulah kita tamak dalam mengejar kejayaan. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong pulak berciciran. Kita mungkin tak cukup baik di mata semua orang tetapi ketahuilah bahawa kita sentiasa terbaik di mata keluarga serta kesayangan kita. Jadi jangan pernah mengabai benda yang kita ada. Apapun yang terjadi dalam hidup kita, percayalah all things are done according to God's plan. Yakinlah akan selalu baik pada akhinya. Amen :)

Thank you. Happy Weekend!

 i miss you toink2

Monday, 9 January 2017

My first blog for 2017 is....

2017

Many people start a new year without having specific resolutions. Me too. Personally, I'm not a big fan of New Years resolutions. But, before I start the New Year, I’m making sure to leave something behind from 2016, like; some mistakes, my disappointments, blame, fears,... the list could go on and on. So, when I leave something behind, I create a space for something new to enter my life. Something positive that will take me in the direction of my purpose in this life. :D

In 2017 I shall be kind to myself. I want to focus more on the things that bring joy to my life, and less on the things that are making me feel stressed. Love. I'll show people around me, my family and friends that I love them. Treat everyone I meet exactly as I would have them treat me. Write my blog at least once a month (preferably more often) hehe. Take care of my hair and skin. Be daring :)=

One word sums it up : Hope. I hope we reach the end of 2017 complete, together, and unbroken. Wherever this journey leads us, I hope we all reach our destination as better versions of ourselves. 

Good Luck and God Bless Everyone!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...