top social

Friday, 10 February 2012

Tips Menjangka Tahun Berkahwin

Aloha...

Dalam sibuk berblog walking..saya rasa tertarik untuk berkongsi mengenai Tips menjangka tahun berkahwin berdasarkan tarikh lahir seseorang daripada blog Nuristimewa.. ;D

Silakan membaca...smile and clear sky..hehehe......

 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Korang tentu pernah dengar mengenai teknik pengiraan nombor tarikh lahir yang boleh mencungkil rahsia sikap dan personaliti seseorang. Tahukah korang bahawa dengan menggunakan Teknik yang sama, korang boleh menjangka tahun korang akan menerima lamaran atau berkahwin? Surprise kan? 



Bagi sesiapa yang dah berkahwin pun boleh cuba teknik ini untuk mengenal pasti sama ada teknik ini menunjukkan jangkaan yang betul atau disebaliknya. Walaubagaimana pun, diingatkan, teknik ini hanya sekadar untuk kita menjangka sahaja. Sekadar untuk suka-suka dan tak perlu percaya sangat. Jangan kata ianya salah satu cara menilik nasib pula. Huhu~ Ok, caranya begini… Saya gunakan tarikh lahir 14 Feb 1984, sebagai contoh… (ini bukan tarikh lahir saya ya.. huhu~)  

LANGKAH 1 Buat seperti rajah pengiraan dibawah. 




Petak barisan pertama; 
Hari lahir: 1+4= 5
Bulan lahir: 0+2=2
Tahun lahir: 1+9=(*10) = 1+0=1 & 8+4=(*12) =1+2=3

Petak barisan kedua; 
Jumlah tarikh lahir + Jumlah bulan lahir: 5+2=7
Tambah jumlah tahun lahir: 1+3=4

Petak barisan ketiga;
7+4=(*11) =1+1=2

*sekiranya hasil tambah, mendapat jumlah 2 digit (cth; 11, 12, 14), tambahkan lagi jumlah 2 digit itu hingga menjadi hasil 1 digit sahaja.


LANGKAH 2 Tambah jumlah setiap tahun dengan mendapatkan hasil 1 digit.
Contoh; 2007 =(2+0+0+7=9).

Jadi;

  • 2007=9 
  • 2008=1 
  • 2009=2 
  • 2010=3 
  • 2011=4 
  • 2012=5 
  • 2013=6 
  • 2014=7 
  • 2015=8 
  • 2016=9 
  • 2017=1 

Dan seterusnya… (kira sendirilah, huhu~)


LANGKAH 3 Lihat balik rajah pengiraan pada LANGKAH 1 tadi.
Bandingkan angka-angka pada petak yang berwarna kuning, pink, dan biru seperti rajah dibawah.



Jika Kamu Lelaki; 

Gunakan angka pada petak berwarna pink sebagai petunjuk tahun jangkaan berkahwin. Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir lelaki, maka angka jangkaan berkahwinnya adalah ‘7’ iaitu pada tahun 2014 (2+0+1+4=7-lihat semula hasil pengiraan tahun pada LANGKAH 2). Walaubagaimana pun, terdapat toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu, boleh jadi tahun jangkaan berkahwin adalah pada tahun 2013, 2014, 2015. (Dah nama pun, jangkaan sahaja…)

Jika Kamu Perempuan;

Perlu membuat 3 jenis pengiraan untuk menentukan tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran. Iaitu, dapatkan hasil digit dengan mencampurkan; petak kuning + petak pink, atau petak pink + petak biru, atau petak biru + petak kuning. Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir perempuan;

  • Kuning + Pink = 5+7=(*12) 1+2=3 [iaitu pada tahun 2010
  • Pink + Biru = 7+2=9 [iaitu pada tahun 2016
  • Biru + Kuning = 2+5=7 [iaitu pada tahun 2014
Sama seperti lelaki, tahun jangkaan ini juga mempunyai toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu boleh jadi tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran adalah pada tahun;
  • 2009, 2010, 2011
  • 2015, 2016, 2017 
  • 2013, 2014, 2015 

Sekali lagi diingatkan, ini hanyalah sekadar jangkaan sahaja okies…


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Sekian....... amacam???? dah ready k nak kahwin? sabor2..;p.........


2 comments:

yang bercerita said...

lyn, knapa xnmpk gmbar tu :(
huhuhuhu..
follow my blog gak k :)

Aciapai said...

ok boss..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...