top social

Thursday, 1 September 2011

Cuti saya...

hello my rainbows!! :))=


SELAMAT HARI RAYA & SELAMAT MERDEKA SEMUA!


emmmm selama sebulan saya tidak menconteng apa2 diblog ini....bukan kerana saya busy atau tidak ada masa untuk menulis..tetapi malas..hehe tetapi malas-malas pun saya...saya akan tersenyum apabila melihat komen2 pembaca yg singgah di blog saya...thank guys!!..i really appreciate ur time here.!:)= tq again!

So kali ini, tidak ada apa2 yg special..saya just nak share hari saya dengan anda semua..cewah ayat!..heee :)
Semalam saya baru je balik dari shah alam ke Johor...ada sedikit perubahan......tapi tak kisah la perubahan apa yg paling penting senyuman orang-orang yg saya sayang still lebar macam biasa heee:))=xoxo. Paling saya terharu anak-anak buah saya sangat hapi bila tahu saya balik bercuti walaupun beberapa hari dengan mereka.....bila teringat balik zaman kecik2 dulu..begitulah saya! Saya akan menjadi orang yang paling hapi kalau tahu abang-abang atau kakak saya balik bercuti..So, sekarang apa salahnya saya luangkan masa bersama dengan mereka sementara ada cuti *_*...ANDA pun sama! :)=....Lakukan dengan ikhlas untuk family anda walaupun sometimes anda terasa berat hati sebab ada kerja or sesuatu yg lain bla..bla..bla.......not much to say--U smile I smile..:))=

Hari ini hari kedua saya bercuti di rumah abang saya, apa yang saya buat?? MEMBACA!..kebiasaan kalau tak ada apa2 aktiviti, memang saya habiskan hari saya dengan membaca bermacam2 majalah..:).. 2 orang anak buah saya, Steven,6 tahun dan Jenny,12 tahun sibuk bermain angry bird & on9......buat pengetahuan, anak buah saya yang 6 tahun tersebut memang tidak dibenarkan oleh parents dia bermain laptop sebelum ini..kalau ada pun laptop mainan..sebab apa?? ye la budak2..nanti tekan sana tekan sini nanti rosak pulak laptop tu kang...habis la..tetapi semalam selepas makan dan berehat saya berborak dengan abang & kakak saya..manakala, anak-anak buah saya pulak minta izin nak bermain laptop...tanpa banyak soal saya just bagi je dua orang anak buah saya tu laptop sebab saya ada bawa balik 2 laptop....so seorang satu..saya bagitau abang saya jangan halang mereka main bagi mereka ruang..biar mereka belajar sendiri guna laptop saya tu..apalagi, si kakak terus sign up account Facebook then si adik yg 6 tahun tu pulak saya ajar camne nak buka movie dalam laptop.....yg saya kagum si adik, dari segi pemerhatian memang dia cepat menangkap apa yg diajar. Saya hanya ajar sekali tapi yang menyebabkan semua kitaorang semalam terkejut bagaimana dia boleh menutup dan mencari movie dalam laptop tanpa saya mengajar...membaca pun belum tentu pandai..emmm :)

So, pagi tadi selepas sarapan saya buat lagi test lagi terhdap si adik..just nak menguji tahap kecepatan dia menangkap secara practically apa yg diajar...saya bukakan laptop dan ajar dia main angry bird...saya just ajar dia level 1 yg paling basic bagaimana nak lastic babi dengan angry bird. Then saya biarkan dia keseorangan....selepas melihat dia geram dan menjerit sorang2  saya dengan mami dia check  untuk melihat apa yang dia buat..sekali lagi terkejut bagaimana dia boleh bermain sampai level 5...then saya check setiap level nak tengok berapa star dia dapat..yg best level 2 dia dapat 3 star....

Kesimpulannya, kadang2 agak payah nak melayan kerenah budak2 nakal..tetapi bila bab mengajar anak-anak jangan terlampau memaksa mereka untuk mempelajari sesuatu, berikan mereka ruang serta masa dan biarkan mereka belajar..jangan juga expect banyak sangat dengan kebolehan mereka tetapi percayakan mereka...terima apa jua keputusan yang mereka dapat..sekiranya mereka gagal don't lose your temper, be calm and show that you're not going to get angry, berilah mereka motivasi....Jangan terlampau memanjakan anak-anak anda sehingga mereka berani memijak kepala anda. Jadikanlah diri anda sebagai kawan rapat anak-anak anda ..percayalah suatu hari nanti andalah idola mereka... adious!:))=  


(i'm not ur mom and i can't be ur mami.......:))=









No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...